GLOBUS

Trump ukida još jednu Obaminu inicijativu

Američki predsjednik promijenio mišljenje

Redakcija

22.2.2017

Očekuje se da će administracija američkog predsednika Donalda Trumpa poništiti postojeće smjernice za državne škole kojima se štite prava transrodnih učenika, javlja Reuters pozivajući se na nacrt dokumenta u koji je imao uvid.

Nacrtom se poništava inicijativa bivšeg predsjednika Baracka Obame u vezi sa pravima transrodnih učenika, a kojom je državnim školama naloženo da omoguće tim učenicima da koriste toalete u skladu sa svojim rodnim identitetom.

Nacrt, koji je podložan izmjenama, mogao bi biti objavljen već danas, navode grupe za zaštitu prava transrodnih osoba koje su bile u kontatku sa zvaničnicima Trumpove administracije.

U dokumentu se navodi da je cilj povlačenje smjernice izdane 13. maja 2016. kojom se prijeti ukidanjem federalnog finansiranja ako škole primoraju transrodne učenika da koriste toalete u skladu s polom koji im je određen na rođenju, protiv njihove volje.

Donald Trump je tokom predizorne kampanje najprije rekao da bi transrodnim osobama trebalo omogućiti da koriste toalete koje one budu smatrale odgovarajućim, ali je promijenio stav nakon što se našao na udaru kritika republikanaca, rekavši da bi to trebalo da bude pitanje o kojem države odlučuju.

Taj stav ponovio je i portparol Bijele kuće Sean Spicer, podsjeća britanska agencija.