GLOBUS

Britanija u šoku: Nasmijani bombaš samoubica dobio milion funti od Tonya Blaira

Bio u zatvoru u Gvantanamu

Avaz.ba

22.2.2017

Britanski džihadista Abu Zakarija al Britani, koji je ove sedmice izvršio samoubilački napad u Mosulu je bivši zatvorenik u Gvantanamu kojem je britanska vlada platila milion funti odštete.

Muškarac čiji su roditelji porijeklom sa Jamajke rođen je 1966. godine u Manchesteru kao Ronald Fidler.

Intenzivno lobiranje

On je, kako se navodi u podacima američkih obavještajaca, 1992. godine putovao u Sudan sa Abu Bakrom, poznatim operativcem  Al-Qaede. Promijenio je ime u Džamal al Harit kada je prešao u islam 1994. godine.

Uhapšen je u Paksitanu 2001. godine zbog veza sa talibanima i sljedeće godine je poslat u zatvor Gvantanamo na Kubi.

On je iz Gvantanama oslobođen 2004. godine nakon intenzivnog lobiranja od strane vlade Tonya Blaira.

Al Harit je uspješno tužio britansku vladu, tvrdeći da su britanske obavještajne službe znale i bile umiješane u njegovo mučenje u zatvoru. Zbog toga je dobio odštetu od milion funti.

Ratni nadimak

Nakon što je pristupio Islamskoj državi dobio je "ratni nadimak" Abu Zakarija al Britani. Ušao je u Siriju preko Turske 2014. godine i od tada se bori u Siriji i Iraku.

Njegovi prijatelji i porodica kažu da nisu vidjeli ništa loše u tome što je postao musliman, podržali su ga, ali su kasnije počele nevolje.

Njegova supruga je sa njihovo petoro dece putovala 2015. godine u Siriju da bi ga ubijedila da se vrati u Britaniju, ali nije uspjela u tome.

Ona je rekla kako je on dobar čovjek uprkos tome što je postao član ISIL-a.

Al Britani je fotografisan nekoliko trenutaka prije nego što se automobilom-bombom zakucao u vojno postrojenje u ratom razrušenoj oblasti Mosula i tom prilikom poginuo.

Još uvek nije poznato koliko je ljudi poginulo u tom napadu.