NAUKA

Misteriozno nestao čudesni metal koji može promijeniti čovječanstvo!

Fizičari sa Harvarda šokirani

D. K.

22.2.2017

Komadić metala, za koji su naučnici sa Univerziteta Harvard tvrdili da bi u potpunosti mogao promijeniti čovječanstvo, misteriozno je nestao, piše Independent.

Prema jednoj teoriji, taj sićušni komad metalnog vodika bio bi superprovodnik sposoban za dramatično poboljšanje provođenja struje, doprinoseći bržem radu kompjutera, uštedi ogromne količine energije koja se gubi prilikom prijenosa, ali i omogućio sasvim novu generaciju super-efikasnih električnih vozila. Čudnovati metal također bi se mogao koristiti kao neuporedivo bolje i jače raketno gorivo, koje bi ljudima omogućavale da mnogo brže istražuju sunčev sistem.

Za vrijeme promatranja, sićušnji uzorak metala nalazio se između dva mala dijamanta na pritisku većem od onog u centru zemljine kugle, te na temperaturi približnoj apsolunoj nuli. Međutim, jedan pokušaj naučnika da u njemu izmjere pritisak pomoću lasera male snage pošao je po zlu. Naime, metal je nestao nakon što se jedan od dijamanata pretvorio u prah.

Vodeći istraživač, profesor Isaac Silvera šokiran je nestankom dragocjenog komadića metala.

- Nisam nikada u životu vidio da se dijamant tako lako smrska. Pretvorio se u prah, poput sode bikarbone ili nešto tome sličnome - rekao je Silvera.

Postoji nekoliko teorija kako je komadić metala naprosto nestao. Jedna od njih je da je metalni vodik ustvari nestabilan i pretvara se u gasno stanje kada se nađe na sobnoj temperaturi i normalnom pritisku.

S druge strane, pojedini fizičari tvrde da taj komadić metala nikada nije ni postojao.

Profesor Silvera, koji je na kreiranju metalnog vodika radio decenijama, tvrdi kako je moguće da se on pretvorio u gas i nestao.

- U ovom trenutku mislim da uopće nema potrebe za sumnjama da se radilo o metalu. U to nas uvjeravaju mjerenja koja smo uradili - kazao je Silvera.