TRUDNOĆA I POROD

Oprano, skuhano, zgnječeno

Nećete kašice iz teglice, želite svom mališanu samo najbolje, domaće. Ako se odlučite biti sam svoj majstor, imajte na umu sljedeće

Bebeimame.ba

22.2.2017

Birajte zdravu hranu. Svježe voće, povrće, žitarice i meso (nakon devetog mjeseca) trebali bi se svakodnevno naći na jelovniku.

Dobro perite voće i povrće. Prvo ga saperite vrelom, a onda hladnom vodom.

Prokuhajte ili blanširajte hranu. Skinite kožice, odstranite košpice i obavezno ogulite i voće i povrće prije kuhanja. Prilikom kuhanja koristite što manje vode, kako biste sačuvali vitamine.

Dobro izgnječite hranu. Koristite viljušku, blender ili druge kuhinjske sprave i usitnite hranu tako da odgovara uzrastu djeteta.

Budite kreativni pri serviranju. Djeci koja ne vole neke namirnice, pokušajte “podvaliti” miješanjem s hranom koju vole.

Nikako ne začinjavajte bebinu hranu. Previše intenzivni okusi neće joj prijati.

Napravite i malo više

Kada imate vremena, možete napraviti malo veću količinu hrane i zamrznuti je za dane kada nećete biti u prilici kuhati. 

* Obroke podijelite u plastične zdjelice i dobro ih zatvorite. Jednom odmrznutu hranu više nemojte zamrzavati.

* Pri odmrzavanju, zdjelicu prvo stavite u frižider pa, kada se malo odledi, stavite je na sobnu temperaturu.