VIJESTI

Dačić: Tražiti reviziju presude za Srebrenicu je politički štetno

Srbijanski ministar vanjskih poslova

Fena

22.2.2017

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kazao je danas u Ljubljani da je traženje revizije presude haškog suda politički štetno, te da je upitno ima li član Predsjedništva BiH koji predstavlja bošnjački narod legitimitet za prijedlog revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) o odgovornosti Srbije za genocid u Srebrenici 1995. godine.

To je vraćanje u prošlost, kontraproduktivan i politički štetan potez - kazao je Dačić, dodavši da je ICJ već donio važeću presudu da Srbija nije učestvovala u srebreničkom genocidu.

Odgovarajući na to pitanje novinarima nakon susreta sa slovenačkim šefom diplomatije Karlom Erjavcem, na čiji je poziv boravio u bilateralnoj posjeti Sloveniji, Dačić je kazao da je za BiH najvažnije očuvati BiH kako je definirana Daytonskim sporazumom, te da je upitno ima li Bakir Izetbegović, koji u Predsjedništvu BiH predstavlja Bošnjake, "političku legitimaciju" za ulaganje zahtjeva za reviziju presude, što u BiH i u njenim odnosima sa Srbijom može imati negativne posljedice.

Pravni zastupnik Bosne i Hercegovine pred ICJ-om Sakib Softić otputovao je danas iz Sarajeva u Den Haag, gdje bi u petak trebao predati zahtjev za pokretanje postupka revizije presude iz 2007. godine kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid u BiH.