VIJESTI

Ko se tuđim perjem kiti: Kako mediji u Srbiji svojataju kulturnu baštinu BiH

Ugledni historičari o mostu Mehmed-paša Sokolović

A. TIRO

22.2.2017

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest o mogućem urušavanju mosta Mehmed-paše Sokolovića koja se u proteklih nekoliko dana proširila regionalnim medijima poput kompjuterskog virusa.

Podsjećamo, načelnik Višegrada Mladen Đurević prije nekoliko dana upozorio je javnost da postoji opasnost od urušavanja mosta Mehmed-paše Sokolovića. Također, posebno su humoristični bombastični naslovi koji nam dolaze iz pojedinih srbijanskih medija koji su na sav glas ovaj most koji se nalazi u Višegradu, odnosno Bosni i Hercegovini, svojatali i smjestili u Srbiju.

Historijska vrijednost

Ipak neki od najeminentnijih historičara u našoj zemlji su mišljenja kako ova informacija i nije pouzdana, ali su se i osvrnuli na komšijsko svojatanje historijskih spomenika iz BiH.

Historičar Enver Imamović, je čovjek koji decenijama istražuje prošlost srednjovjekovne Bosne, a za Avaz.ba kazao je da su apsurdne priče o mogućem urušavanju mosta u Višegradu.

- Ovdje se radi o jednoj specijaliziranoj instituciji i preduzeću "Tika" iz Turske koja se bavi upravo obnovom historijskih spomenika. I oni su to radili ovdje kod nas, dakle Stari most u Mostaru, po cijeloj Turskoj obnavljaju džamije, mostove i ostale spomenike od historijske važnosti. Mogu vam reći da je sa posebnom pažnjom, zato što je riječ o Mehmed-paši Sokoloviću, najvećem veziru turskog carstva, jer je  on bio vezir tri cara, a bio je sa područja današnje Bosne i Hercegovine, obnovljen i most u Višegradu. Zbog toga, ali i po romanu "Na Drini ćuprija", našeg nobelovca Ive Andrića. Za građane BiH ima historijsku vrijednost i značaj, jer je vezan za nekoliko genocida izvršenim nad našim narodom - kazao je Imamović.

imamovic5

Enver Imamović:Most od historijske važnosti po BiH

Naš sagovornik je naglasio kako su most rekonstruisali vrhunski stručnjaci iz ove oblasti i predali ga našoj državi.

- Sada nakon svega, nestručnjaci i političari na ovaj način pokušavaju da ubace još jedan elemenat u usložnjavanju naše političke situacije. To nije etički, bez obzira što se radi o RS, jer je to most koji ima veliki značaj, jer po njihovom tumačenju Mehmed-paša Sokolović je bio pravoslavac sa ovih prostora. Zbog toga taj most nije bio rušen u proteklim ratovima. To što se izjavljuje je krajnje neetički - kazao je Imamović.

Standardna priča

Imamović je naglasio da je cijela ova polemika oko mosta krenula iz RS apsurdna.

- Ako je zaista tako onda treba da se jave stručnjaci i da provjere cijelu situaciju - kazao je Imamović.

Posebnu notu u svemu ovome donijeli su mediji u Srbiji koji su most Mehmed-paše Sokolovića svrstali u kulturnu baštinu Srbije. U tome je prednjačio Kurir, koji je na svom online izdanju objavio tekst pod naslovom: SUDBINA NA DRINI ĆUPRIJE: Zbog čega smo dopustili da propadaju kulturna blaga po Srbiji?

kurir-most-11

Naš sagovornik smatra da je to standardna priča koja dolazi od naših susjeda.

- U historiji Srbije se tumači da je Mehmed-paša Sokolović, pravoslavac i Srbin i s tim u vezi ta svojatanja. Ali i bez toga, mi dobro znamo da u Srbiji uvijek posežu za Bosnom i Hercegovinom i svojataju je. Ne govorim samo o mostu u Višegradu, već i o nobelovcima, piscima. To ne treba puno da nas uzbuđuje. Svojataju Ivu Andrića, u Hrvatskoj Vladimira Preloga. To su navike koje mi u BiH ne trebamo puno da uzimamo u obzir, jer činjenice su da je most u Bosni i Hercegovini, napravio ga je Mehmed - paša Sokolović i tu sva diskusija treba da prestane - zaključio je Imamović.

Most u Višegradu je naslijeđe BiH

Husnija Kamberović, ugledni bh. historičar i direktor Instituta za historiju je za Avaz.ba kratko samo prokomentarisao medijske natpise u Srbiji o svojatanju mosta u Višegradu.

kamberovic

Husnija Kamberović: Mostovi treba da spajaju

- Kao što je poznato most Mehmed-paše Sokolovića uvijek se veže za Višegrad i on je bosanskohercegovački, naslijeđe naše zemlje. Bilo bi dobro kada bi mostovi, ali i Mehmed - paše Sokolovića služio u svrhu spajanja, a ne razdvajanja i konačno je vrijeme da svi u susjedstvu to shvate. Mostovi koji postoje na Drini ne bi trebali biti mostovi razdvajanja, već spajanja - kazao je Kamberović.