CRNA HRONIKA

Trostruki ubica iz Livna završio na psihijatriji: Opasan po sebe i okolinu

Epilog procesa u Livnu: Kantonalni sud utvrdio da je Ante Niče iz Suhače neuračunljiv

Autor:M. SMAJKIĆ - A. KAMBER

22.2.2017

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Livno u predmetu protiv optuženog Ante Niče objavilo je presudu kojom mu se određuje prisilni smještaj u psihijatrijskoj zdravstvenoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci, i to od dana pravomoćnosti rješenja.

Ante Niče (35) iz Suhače kod Livna optužen je za ubistvo majke Luce (66), gluhonijemih brata Matka (46) i snahe Sandre (44), koje se desilo 30. oktobra 2015. godine u večernjim satima u Suhači kod Livna.

 Poremećaj ličnosti

Kako nam je pojašnjeno iz Suda, na glavnoj raspravi svoj nalaz i mišljenje dao je vještak, dr. Salih Terzić, koji je naveo da je Niče počinio krivično djelo u stanju smanjenje uračunljivosti, ali ne do bitnog stepena. Dr. Terzić je naveo da se radi o disocijalnoj osobi s poremećajem ličnosti, a njegovom nalazu se usprotivila odbrana te je naloženo drugo vještačenje.

- Iz nalaza i mišljenja tima vještaka s prof. dr. Abdulahom Kučukalićem na čelu, odnosno, njihovog zaključka proizlazi da je kod optuženika uračunljivost u vrijeme izvršenja djela bila potpuno isključena, odnosno, da je bio neuračunljiv te da je, s obzirom na njegovo stanje i progresiju, opasan i za sebe i za okolinu i potrebno ga je smjestiti u zdravstvenu ustanovu - rečeno nam je iz Suda.

S obzirom na takva dva nalaza vještaka tokom postupka, Sud je proveo dodatno vještačenje po timu vještaka s prof. dr. Mirom Klarićem na čelu. On je proveo vještačenje posmatranjem na Klinici i u svom pismenom nalazu, kao i na glavnoj raspravi izjavio da su saglasni s nalazom i mišljenjem vještaka s prof. dr. Kučukalićem na čelu.

 Priznao zločin

- Kako su ta dva nalaza bila identična, Sud je prihvatio njihove nalaze i mišljenje, nakon čega je doneseno rješenje. Nakon pravomoćnosti presude, nadležnom Općinskom sudu bit će dostavljen zahtjev za pokretanje postupka o prisilnom smještaju optuženog Niče u zdravstvenu psihijatrijsku ustanovu - kazali su nam u Sudu.

Trostruko ubistvo članova porodice Niče je izvršio kuhinjskim nožem s više uboda svakoj od žrtava, nakon čega je pobjegao. Stotine policajaca bile su u potrazi za Ničom, a trećeg dana u jutarnjim satima otkriven je u livanjskom selu Komorani, gdje se predao.
 
Ubistva je počinio nakon povratka s izdržavanja jednomjesečne kazne zatvora u Mostaru zbog nasilja u porodici. Majka Luca od 35 uboda i snaha Sandra od šest uboda su podlegle na licu mjesta, dok je Matko, zadobivši osam uboda, umro na putu prema splitskoj bolnici, ali je komšijama prije dolaska Hitne i policije kazao ko je počinilac zločina, a što je Ante i priznao na ročištima.

 Smještaj na Sokocu

Branilac optuženog Goran Bradarić za ''Avaz'' je potvrdio da je za trostruko ubistvo, umjesto zatvora, izrečena mjera obaveznog liječenja u odgovarajućoj zatvorenoj neuropsihijatrijskoj ustanovi. Bradarić smatra da će, najvjerovatnije, biti upućen u ustanovu na Sokocu. 

 Spriječiti nova ubistva

Ova presuda je donesena jer optuženi Niče, zbog teške duševne bolesti, može ugroziti svoj ili tuđi život i zdravlje i počiniti nova krivična djela, jednako teška ili teža od onih koja je počinio. Zbog toga je njegovo smještanje u zdravstvenu psihijatrijsku ustanovu jedina mogućnost da se to spriječi.