VIJESTI

Pogledajte kako se trebaju obilježiti vozila kojim upravljaju ili kojim se prevoze lica sa invaliditetom

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS

Autor:Am.K.

22.2.2017

Iz MUP-a KS izdali su saopćenje u kojem obavještaju sve potencijalne korisnike znakova pristupačnosti da je Pravilnik o obilježavanju vozila kojim upravlja ili kojim se prevozi lice sa invaliditetom, objavljen u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine broj 92/15 od 1. decembra 2015. godine stupio na snagu.

- Navedenim Pravilnikom na nivou Bosne i Hercegovine, regulisan je način i postupak obilježavanja vozila kojim upravlja lice sa invaliditetom ili kojim se prevozi lice sa invaliditetom, uvjeti dobijanja znaka kojim se obilježavaju ova vozila, njegov izgled, način postavljanja i korištenja, period važenja, vođenje evidencija izdatih znakova pristupačnosti, te način obilježavanja parkirališnog mjesta za ova vozila. Koristimo ovu priliku da uputimo ponovni poziv svim građanima koji ispunjavaju uvjete za izdavanje znaka pristupačnosti, a koji  do sada nisu podnosili zahtjev za izdavanje istog prema odredbama važećeg propisa, da se obrate Odjeljenju za administraciju, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u mjestu prebivališta, u namjeri podnošenja zahtjeva za izdavanje validnog znaka pristupačnosti, navode iz MUP-a KS.

specimen-1

Oni naglašavaju da svi znakovi pristupačnosti koji su izdati od strane organa u Bosni i Hercegovini i koji nemaju izgled i sadržaj, kao što je prikazan na stranici MUP- a KS, nisu validni za upotrebu, kako na području BiH, tako i u inozemstvu.

- Upućujemo apel građanima koji posjeduju validne znakove pristupačnosti, da onemoguće potencijalnu zloupotrebu istih od strane članova porodičnog domaćinstva, te da zadržavanje na parkirališnom mjestu koje je u tu svrhu posebno obilježeno, ograniče na mjeru koja je zaista potrebna za obavljanje predviđenih aktivnosti, a sve zbog toga da bi i drugi posjednici znaka pristupačnosti mogli nesmetano koristiti vlastito pravo na korištenje parkirališnog mjesta koje je u tu svrhu posebno obilježeno, navodi s eu saopćenju MUP- a KS.

Pravilnik o obilježavanju vozila kojim upravlja lice sa invaliditetom ili kojim se prevozi lice sa invaliditetom možete pročitati OVDJE.