BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Ministar finansija u BPK falsificirao diplomu pa podnio ostavku

Ostavku podnio stranci, a ne premijeru

Al. B.

22.2.2017

Nakon što je sklopio nagodbu s Tužilaštvom BPK Goražde i uvjetno osuđen na tri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja fakultetske diplome, ministar finansija BPK Goražde, Nudžeim Džihanić, podnio je ostavku, ali je umjesto premijeru adresirao na Kantonalni odbor SDA. 

Kaže da je to učinio iz moralnih razloga, jer u presudi nema zabrane obavljanja sadašnje dužnosti te da od stranačkih organa očekuje da se izjasne o njegovom ostanku na ovoj dužnosti pošto ga je SDA i kandidirala na tu poziciju.

 – Dao sam funkciju ministra stranci na raspolaganje, neka stranka odluči visinu i težinu mog djela i mogu li nastaviti obavljati ovu dužnost ili ne mogu – kaže Džihanić.

Optužnica protiv Džihanića podignuta je nakon anonimne prijave da je falsifikovao diplomu Ekonomskog fakulteta u vrijeme dok je radio u JP „Bosanskopodrinjske šume“. Radio je na poziciji za koju je potrebna VSS. Tvrdi da je pogriješio što nije završio fakultet, ali da diplomu nije falsifikovao, te da je na nagodbu pristao kako bi izbjegao suđenje i sve što takve procese prati.

– U to vrijeme je bilo u mnogim ustanovama i preduzećima ljudi koji su radili na pozicijama s VSS, a završavali fakultete. Ja sam tada bio apsolvent i ostalo mi je još 6-7 ispita da završim. Zbog neslaganja s jednim profesorom nisam to mogao. Moj je grijeh što sam se vratio ovdje da radim, da pomognem roditeljima koji su s radničkim platama bili u kreditima, a i ja i brat smo studirali pa je bila teška situacija. 2011. sam upisao fakultet u Brčkom, 2013. sam završio fakultet i na poziciju ministra sam došao s stručnim zvanjem diplomiranog ekonomiste, a provjere su izvršene odmah po imenovanju, u februaru 2015. godine. Velika medijska hajka je podignuta kako bi se mojom osudom cijeli ostali kriminal prikrio i zataškao – kazao nam je Džihanić.

Prijem ostavke ministra finansija potvrdio nam je i predsjednik Kantonalnog odbora SDA, Mustafa Kurtović. – On je zvanično Kantonalnom odboru podnio ostavku, koja je primljena jučer i mi ćemo je razmatrati ovih dana – dodaje Kurtović.