VIJESTI

Ministar Jusko u Ženevi potpisao Ministarsku rezoluciju o jačanju uloge unutrašnjeg prometa

Učešće povodom 70. godišnjice ITC-a

Redakcija

22.2.2017

Ministar komunikacija i prometa BiH, Ismir Jusko, na poziv izvršnog sekretara UN-ove Ekonomske komisije za Evropu (UNECE), učestvuje na obilježavanju 70. godišnjice UNECE-ovog Odbora za unutrašnji promet (ITC) u Ženevi.

U okviru ovog velikog međunarodnog skupa potpisana je i Ministarska rezolucija o jačanju uloge unutrašnjeg prometa u ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja.

U Rezoluciji, između ostalog, ministri traže od Ekonomske komisije za Evropu i Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda, u interesu omogućavanja, da Odbor još efikasnije opskrbi potrebe globalnog unutrašnjeg prometa, uz posebnu pažnju na globalno regulatorno upravljanje putem UN-ovih prometnih konvencija i drugih vidova radi razmatranja pitanja, da se Odboru nametne obaveza da izvještava oba tijela na godišnjoj osnovi, a u svrhu informiranja ECOSOC-a, ujedno ostavljajući organizacionu strukturu Sekretarijata UNECE-a, kao i funkcije programiranja budžeta i nadzora nepromijenjenim.     

Također, ministri pozivaju da se riješe izazovi održivog razvoja mobilnosti i unutrašnjeg prometa, posebno u kontekstu Agende održivog razvoja do 2030. i Ciljeva održivog razvoja, pružajući podršku međuvladinom prometnom i sličnim multidisciplinarnim vidovima saradnje u okviru platforme Odbora za unutrašnji promet i stavljajući poseban naglasak na značaj mobilizacije resursa i usklađivanje finansijskih tokova s Ciljevima održivog razvoja.

jusko-11

Rezolucija ohrabruje države članice da mobiliziraju sve relevantne aktere, državne i nedržavne, da nastave s učešćem u Odboru, povećaju napore u svrhu budućeg unutrašnjeg prometa i pristupe ITC projektima i drugim inicijativama u vezi s prometom kao podrška Agendi za održivi razvoj, kao i Agendi globalne akcije za klimatske promjene i Dekade djelovanja UN Akcije za sigurnost na cestama.

Inače, na Konferenciji u Ženevi, ministar Jusko imao je sastanak s komesarkom za promet EK Violetom Bulc i šefom Delegacije EU pri sjedištu UN-a u Ženevi Peterom Sorensenom.
Ministar Jusko informirao je komesarku Bulc i ambasadora Sorensena o aktivnostima koje je Ministarstvo komunikacija i prometa uradilo u proteklih nekoliko mjeseci, potencirajući početak radova na mostu Svilaj, planove za Koridor Vc, gradnju mosta na Drini između Ljubovije i Bratunca, pripreme za gradnju mosta na Savi kod Gradiške...

Ministar Jusko svoje sagovornike je upoznao i s inicijativom za izgradnju brze ceste koja bi povezivala Sarajevo i Beograd, te planom BiH i Crne Gore za uključivanje u SEETO mrežu pruge Čapljina – Trebinje – Nikšić.

Komesarka Bulc je izuzetno pozitivno ocijenila sve što je urađeno u proteklih nekoliko mjeseci, što otvara mogućnost da Evropska komisija još više pomogne BiH. Ocijenjeno je da je nakon dugog zastoja u nekim procesima sada došlo do vidljivog napretka u radu Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
Ministar Jusko je zamolio komesarku Bulc da i u narednom periodu podrži projekte koje pokreće Ministarstvo.

Također, ministar komunikacija i prometa BiH imao je sastanak i s Frančeskom Dionorijem, šefom Sektora prometne mreže i logistike u UNECE-u.

Na marginama Konferencije, ministar Jusko imao je sastanke i s kolegama ministrima iz Crne Gore i Belgije, te delegacijama Hrvatske i Poljske.

U nastavku obilježavanja 70. godišnjice rada UNECE-ovog Odbora za unutrašnji promet, ministar Jusko danas učestvuje na Konferenciji o prometu unutrašnjim vodama.