VIJESTI

Borci postavljaju šatorsko naselje ispred Vlade FBiH

Protesti: Najava Koordinacije boračkih udruženja i Saveza

E. HALIMIĆ

23.2.2017

Odlučili smo da nećemo odustati od svojih zahtjeva, također je odlučeno da idemo na masovne i dugotrajne proteste koji će početi u drugoj sedmici sljedećeg mjeseca, kazao je za "Avaz" predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH Hilmija Suljić nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Koordinacije boračkih udruženja i Saveza, održanog u Sarajevu.  
 
 Vremenski uvjeti 

- Neće to biti klasični protesti, već dugotrajni, što znači da od dana kada dođemo ispred zgrade Vlade FBiH, mi nećemo otići dok ne bude udovoljeno našim zahtjevima. Znači, vojni penzioneri noćit će ispred zgrade, postavit ćemo vjerovatno i šatorsko naselje. Pratit ćemo vremenske uvjete i o njima će ovisiti kada će početi protest - pojasnio je Suljić. 

Istakao je da će uraditi sve kako bi postigli sporazum s Vladom FBiH. 

 - Postoje i neke druge opcije, ali sada ćemo se ograničiti na ovu metodu protesta. Ipak, nećemo dozvoliti da se blokiraju saobraćajnice, jer građani nisu krivi za naše probleme. Nećemo ometati rad hitnih službi, jer ne želimo ničije živote dovoditi u pitanje. Voljeli bismo da do ovoga ne dođe, jer se radi o penzionerima, dakle ljudima starije životne dobi, a i pitanje je novca koji mi nemamo - naglasio je Suljić.  

Dodao je da postoji opcija da budu poništeni do sada dogovoreni termini isplate zaostatka i isplata na rate, jer tako traže članovi Saveza. 

 - Ima rigoroznih zahtjeva da se sada sve isplati odjednom, ali i mi shvatamo da Vlada FBiH ima problem s nedostatkom novca. Ipak, mi njih podsjećamo da mi tražimo samo svoj novac, od naših redovno uplaćivanih doprinosa. Razgovarali smo i o kočničaru koji uslovljava rješavanje našeg problema, prema nepotvrđenim informacijama radi se o jednom ministarstvu u Vladi FBiH koje nije dalo pozitivno mišljenje o Izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijim penzionisanju boraca - istakao je Suljić. 

 Nastup i metode 

Prema njegovim riječima, sva dosadašnja obećanja su pod tepihom, a članovi Saveza to više ne žele tolerirati. Stoga i Savez mora promijeniti nastup i metode prema predstavnicima Vlade FBiH. 

 - Samo tražimo da nas vrate u položaj koji smo imali prije umanjenja naših penzija i prije donošenja tzv. Helezovog zakona. Naš isplatni koeficijent zamrznut je na 1, dok su se svi koeficijenti za penzije promijenili. Ovakvim načinom obračuna oštećeno je više od 11.000 ljudi - zaključio je Suljić.