VIJESTI

Domovi zdravlja puni: Građani Sarajeva se žale na viroze i gripu

Što više unositi voća i povrća

Al. Ti.

22.2.2017

Zbog velikih vremenskih oscilacija, veliki broj građana se javio u domove zdravlja s respiratornim oboljenima i virozama, a koje su praćene temperaturom.

Slučajevi oboljenja u kojima se građani sa simptomima gripe javljaju u domove zdravlja bilježe se sporadično i to je normalno za ovaj period godine - kazao je za Avaz.ba portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Arman Šarkić.

- To traje do unazad mjesec dana. Najčešće se javljaju pacijenti s respiratonim oboljenjima, dakle virozama koje su popraćene i temperaturom. Potrebno je razlikovati simptome gripe koji su drugačiji od simptoma viroze. Najčešći simptomi gripe su izuzetno visoka tjelesna temperatura i opća malaksalost organizma uz bolove u mišićima - kazao je Šarkić.

Također, Šarkić je kazao da ukoliko ovakvo stanje organizma potraje više od tri dana da je neophodno posjetiti ljekara.

- Gripa se ne liječi antibioticima što je davno poznata činjenica, jer ona je virusnog porijekla. Temperatura u stanjima gripe se snižava antipireticima - rekao je Šarkić.

Za kraj je naglasio kako je neophodno konstantno jačanje imuniteta organizma unošenjem što više tekućine i vitamina, kao i voća i povrća, ali i često provjetravati prostorije.