REPUBLIKA SRPSKA

Bijeljina će do septembra dobiti plin, zadovoljni građani, ali i privrednici

Realizacija projekta vrijednog 12 miliona eura

Autor:Lj. LJUBOJEVIĆ

22.2.2017

Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, najavio je, nakon sastanka s predstavnicima preduzeća “BN gas”, koje je investitor i izvođač radova na realizaciji projekta plinofikacije Bijeljine, vrijednog oko 12 miliona eura, da će grad do septembra konačno dobiti plin.

 Odgovor Vlade

Mićić je naglasio da se ovih dana očekuje dobivanje djelimične građevinske dozvole od Ministarstva za prostorno uređenje RS-a za izgradnju prvih šest kilometara transportnog plinovoda od Bijeljine do Šepka, za što su već riješeni imovinskopravni odnosi. 

Prečnik i protok transportnog plinovoda, koji se gradi do Šepka, tri puta veći je od neophodnog za Bijeljinu, što omogućava njegovo produžavanje ka drugim gradovima u Republici Srpskoj. 

Ova vijest obradovala je mnoge građane, buduće potencijalne korisnike plina, tako i privrednike koji planiraju u svojim proizvodnim pogonima koristiti ovaj energent.

Zanimljiv je podatak da Gradska uprava već pet godina čeka na pozitivan odgovor Vlade RS da se proglasi opći interes za projekt plinofikacije Bijeljine. Svojevremeno dobivanje samo djelimične dozvole za izgradnju plinovoda kočilo je i usporavalo postupak rješavanja imovinskopravnih odnosa na trasi cjevovoda visokog pritiska od Bijeljine do Šepka, u dužini od 22 kilometra.

U okviru projekta plinofikacije grada već su izgrađene distributivna plinska mreža u dužini od 320 kilometara i sve neophodne mjerne stanice.
 
Građanima se već godinama unazad govorilo da plin samo što nije stigao u Bijeljinu i tako je prošlo četiri do pet godina “dopisivanja” između Gradske uprave i Vlade RS, odnosno resornog ministarstva i preduzeća “Gas RES”, koji su mjesecima navodno razmatrali prijedlog sporazuma o integriranju magistralnog plinovoda Bijeljina - Šepak u projekt “Južni tok”. Za to vrijeme, tokom zimskih grijnih sezona, građani Bijeljine bukvalno se guše ugljenmonoksidom i čađi iz velikog broja kotlovnica koje posjeduje skoro svaka novosagrađena stambeno-poslovna zgrada u Bijeljini.

Povoljna cijena 

Direktor preduzeća "BN gas" Jovo Vujanović izjavio je da je u projekt plinofikacije Bijeljine do sada investirano više od 20 miliona eura i najavio je da će cijena plina u Bijeljini biti povoljna, identična cijeni plina u Srbiji, gdje sada sa PDV-om iznosi 38 dinara (oko marku). 

Vujanović je rekao i da je preduzeće "Novi Sad gas" jedan od većih distributera u Srbiji, sa 60.000 aktivnih potrošača. 

 1.500 KM na 36 rata 

Ono što je sada izvjesno, plin će, ipak, stići u Bijeljinu. Poznata je i cijena priključka na plin za domaćinstva i ona će iznositi 1.500 KM, s mogućnošću otplate u 36 rata.