BIH

Softić odlazi u Hag i predaje zahtjev za reviziju presude

Ishod vanredne sjednice neće utjecati na odluku

Autor:S.DEGIRMENDŽIĆ

22.2.2017

Ishod vanredne sjednice Predsjedništva BiH ni na koji način neće utjecati na odluku o predaji zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije, saznaje „Dnevni avaz“ od izvora bliskih pravnom timu koji je pripremao zahtjev za reviziju. 

 Nesporno pravo 

- Nikakve eventualno nove odluke ili stavovi ne mogu zaustaviti namjeru pravnog tima da preda zahtjev najkasnije do petka, 24. februara, i nesporna je činjenica da BiH na to ima pravo, bez obzira na to što je predsjedavajući Mladen Ivanić tražio vanrednu sjednicu Predsjedništva o tome - kazao je naš izvor insistirajući na anonimnosti. 

Prema tvrdnjama našeg sagovornika, već danas ili najkasnije sutra Sakib Softić, agent BiH u ovom predmetu, odlazi u Hag, gdje bi u pratnji holandskog advokata Fona van den Bizena (Phon Van Den Biesen) trebao predati aplikaciju BiH na protokol Međunarodnog suda pravde.

Plan je da sa Softićem u Hag otputuje i Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. 

Jučer nije bilo moguće kontaktirati ni Softića ni Muratovića za zvaničnu potvrdu ovih informacija. 

predsjednistvo-bih

Čović,Ivanić i Izetbegović: Hoće li biti kvoruma za sjednicu

U međuvremenu, kako saznajemo, iz Generalnog sekretarijata Predsjedništva BiH poslali su bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću pozive za sjednicu. 

Za sada je neizvjesno hoće li biti kvoruma za ovu sjednicu, jer Izetbegović nije želio otkriti hoće li se odazvati ovom pozivu. Također, to nije htio učiniti ni Čović. 

Jedna tačka 

Inače, prema Poslovniku o radu Predsjedništva, u obavijesti o sazivanju sjednice sadržan je dnevni red. Prema Poslovniku, dnevni red vanredne sjednice u pravilu sadrži samo jednu tačku, koju utvrđuje i dostavlja predsjedavajući u pisanom obliku, a u posebnim okolnostima može imati i više tačaka.

Kako saznaje „Avaz„, uz poziv za sutrašnju sjednicu dostavljeni su materijali za samo jednu tačku dnevnog reda koja se odnosi na davanje saglasnosti Predsjedništva BiH za podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. 

  Bez glasanja o dnevnom redu 

Za razliku od redovnih sjednica kada svaki član Predsjedništva BiH može tražiti skidanje neke tačke s dnevnog reda, na vanrednoj sjednici dnevni red se  prihvata bez glasanja na početku sjednice, osim ako ona ima više tačaka, kada se glasa o dnevnom redu. U slučaju sutrašnje sjednice, to znači da će, ako bude uvjeta za njeno održavanje, sjednica rezultirati i nekim stavom o ovom pitanju.