VIJESTI

Penzioneri traže primanja viša za 10 posto ili izlaze na ulice!

Saznajemo: Održana sjednica Izvršnog odbora Saveza FBiH

E.D.A.

22.2.2017

Penzioneri krajem februara neće izaći na proteste, odluka je to članova Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH nakon jučerašnjeg sastanka održanog u Sarajevu, a kojem su prisustvovali predstavnici svih kantonalnih saveza. Protesti su prolongirani do jula, a Vladi FBiH date su obaveze i zadaci koji moraju biti ispunjeni, potvrdio je za „Avaz“ Mehemdalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

mehmedalija-rapa-12

 Rapa: Borba za prava

Federalnoj vladi dat je rok do 30. juna da osigura novac kako bi za deset posto bile povećane penzije svima koji su penzionisani do 30. juna 1998. godine. U proteste će se ići i ako Vlada, ali i Parlament FBiH, do 31. marta ne usvoje novi zakon o PIO, koji bi na snagu trebao stupiti 1. jula. 

 Dati rokovi 

- Ako Vlada FBiH ne iznađe sredstva i ne poveća penzije, mi ćemo ići u proteste, kao i ako Zakon do kraja marta ne bude usvojen u Parlamentu FBiH s koeficijentom 13,6, koji je utvrdila Vlada na posljednjoj sjednici. Ako sve ovo ne ispoštuju, odlučit ćemo kada će penzioneri izaći na demonstracije  – kazao je Rapa. 

Da od mjesečnih primanja jedva podmiruju osnovne životne potrebe, odnosno kupuju hranu, lijekove i plate račune, potvrdili su nam brojni penzioneri s kojima smo jučer razgovarali. Ukazali su nam da je ovoj populaciji dogorjelo i da više nema strpljenja za obmane. 

- Naši predstavnici moraju zaštititi naše interese, ako treba i po cijenu protesta – kaže Duško Narić, penzioner iz Tuzle. 

dusko-naric

Narić: Zaštititi naše interese 

S njim se složio i Fahrudin Salkanović, još jedan tuzlanski penzioner, kazavši da treba protestirati kako bi ostvarili prava.  

- Ako hoćemo nešto da mijenjamo, onda nam valja svima na ulice. Situacija je katastrofalna - kaže Salkanović.

fahrudin-salkanovic

Salkanović: Svi na ulice 

 Čekanje i strpljenje

Penzioneri su i stava da se na donošenje novog zakona predugo čeka.

- Čekamo hoće li zakon u julu biti usvojen i penzije povećane, ili ćemo mi na neki drugi način tražiti prava. Ako ostane ovako, moramo se spremati na proteste – kaže Merzuk Kobilić, predsjednik Udruženja penzionera općine Travnik.

Alija Tanović, predsjednik Udruženja penzionera Hercegovačko-neretvanskog kantona i član IO Saveza, kazao je da penzionerima ne preostaje ništa drugo nego da čekaju polovinu marta, kada očekuju da zakon prođe u Domu naroda i da primjena počne od 1. jula. 

I predsjednik Saveza umirovljenika FBiH Ivo Kožul razmišlja slično. 

 - Vidjet ćemo koliko će Vlada biti spremna na povećanje od deset posto koje smo tražili prije dvije godine, a ako nam ne udovolji, mi ćemo sigurno pristupiti protestima - poručio je Kožul.

 Strpljena nemaju ni penzioneri u Krajini i Zenici

Trenutnim stanjem nezadovoljni su penzioneri i u Unsko-sanskom kantonu. Sabrija Bećirbegović, član Skupštine penzionera Unsko-sanskog kantona, kaže da je njihov stav da se ide u štrajk. 

- Penzije su mizerne, predloženi zakon neće nam puno pomoći kad god da stupi na snagu - kaže Bećirbegović.

Strpljenja nemaju više ni zenički penzioneri, kaže Mustafa Trakić, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza penzionera ZDK.

- Naš je stav da tražimo povećanje penzija prije usvajanja zakona, a ako dođe do protesta, svakako da ih podržavamo i da ćemo izaći protestirati – kaže Trakić. 

Za proteste su, ako se stanje ne popravi, i penzioneri Mensur Čaušević i Abdulah Musić iz Zenice, koji je kazao da bi izašao na ulicu.