VIJESTI

Trumpov novi savjetnik: Srbi su 1999. znali sve poteze NATO-a

Analize Herberta Raymonda McMastera o ratu u BiH

B92

22.2.2017

Novi savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Donalda Trumpa, u prošlosti se bavio analizama rata u Bosni i Hercegovini i NATO udara na Jugoslaviju.

Herbert Raymond McMaster je pisao o ratu u Bosni i Hercegovini i naveo je kako je "užas Srebrenice, ponižavajuća predaja holandskih mirovnjaka ratnom zločincu Ratku Mladiću, ubijanje 7.000 Bošnjaka navelo Ameriku i Evropu da se krene silom na bosanske Srbe".

- Mladićevi Srbi su svima djelovali silno, procjene o broju vojnika potrebnih za borbe na kopnu su bile visoke. Brutalnost bosanskih Srba je maskirala njihovu slabost, a u avgustu 1995. godine snage Hrvata i Bošnjaka koje su obučavali Amerikanci su krenuli na bosanske Srbe - naveo je McMaster u svojim analizama.

Osvrnuo se i na masakr u Sarajevu, na pijaci Markale.

- U odgovoru na besmislen napad u kom je stradalo 38 ljudi, a 85 ranjeno, NATO snage su žestoko gađale srpske snage u Republici Srpskoj, 300 puta za 24 sata. To je bio oštar zaokret, prethodne dvije godine su NATO akcije bile neefikasne - napisao je McMaster.

Miloševićevi potezi

Bombardiranje Jugoslavije je također bilo tema za McMastera.

- Makedonija je dala bazu, ali to nije bilo stabilno okruženje, pošto tamošnje stanovništvo simpatiše Srbe, a ima strah od Albanaca. Grčka nije dozvolila prelete NATO aviona, zatvorila je kritične linije, dok su Francuzi i Italijani bili rezervirani zbog cijele akcije NATO-a u Jugoslaviji. Planiranje udara na Jugoslaviju je započeto u maju 1998. godine, pritom, NATO je zanemario činjenicu da ishod akcije zavisi od reakcija Jugoslavije. Sve je trebalo da traje pet dana, ali je potrajalo, zbog Slobodana Miloševića - naveo je McMaster.

Prema njegovim riječima, tadašnji predsjednik Jugoslavije je predvidio poteze Alijanse.

- Milošević je pomjerio vojsku na granicu s Kosovom, svega nekoliko sedmica prije početka napada. Ta vojska je, po početku bombardiranja, izbacila Albance na ulice, oduzela im dokumenta, spalila kuće i potjerala ih ka Makedoniji i Albaniji. NATO se nije tome nadao – bombardiranje je ubrzalo etničko čišćenje, umjesto da ga zaustavi - ističe McMaster.

Informacije doušnika

Dodaje i kako su mnoge mete pogođene slučajno, kao i da je Beograd znao za poteze Alijanse, zahvaljujući doušnicima.

- Srbi su evakuirali objekte čim su se oni našli na listi meta, vjerujem da je Jugoslavija imala špijune u NATO redovima, a i doušnici koji su bili u blizini baze Aviano u Italiji su javljali kada avioni polijeću. Zbog svega toga, NATO akcija je bila neuspješna, za 78 dana uništeno je manje od pet posto borbenih sistema Jugoslavije, a razmjere neuspjeha su postale vidljive tek poslije završetka akcije - naveo je on.