VIJESTI

Dogs Trust: Neophodno uspostaviti zakonski sistem za upravljanje populacijom pasa

Novi snimci brutalnog zlostavljanja i ubijanja pasa

Redakcija

22.2.2017

Poslije brutalnog čina trovanja pasa u Zenici, novi slučaj zlostavljanja i masovnog ubijanja pasa zabilježen je u Srebreniku, saopćeno je iz Fondacije Dogs Trusta na čiju adresu su stigle informacije i snimke, o masovnim ubijanjima pasa koji plutaju po rijeci ili su ostavljeni na javnim mjestima.

- Ured za veterinarstvo je najviša instance nadležnosti za provedbu državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Ured funkcionira u okviru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ured je predložio ovaj državni Zakon kojeg je na skupštini iznijelo Ministarstvo, te je parlamentarnom većinom i usvojen 2009. godine. Sama sprovedba Zakona jeste na lokalnim vlastima, ali je Ured po čijem prijedlogu je Zakon i izglasan, taj koji treba da to osigura i nadgleda, i svakako da reaguje i zaustavi njegovo kršenje - navode iz Dogs Trusta.

Kažu kako je reakcija ureda na oba ova nedavna slučaja, kao i na prethodna, dokumentovana kršenja Zakona o čemu su uvijek bili obaviješteni, izostala. Također su izostale akcije ili inicijative da se to zaustavi ili sankcionira.

- Za pitanje pasa lutalica okrivljeni su sami psi, problem je nepotrebno ispolitiziran, a postao je i izvor nelegalne zarade na račun nedužnih životinja. Tako je problem, bez sistemskog, holističkog pristupa eskalirao, a pojedinci su evo počeli masovno preuzimati stvari 'u svoje ruke' - kažu iz Dogs Trusta.

Ističu kako od svog dolaska u BiH zagovaraju i svesrdno podržavaju uspostavu zakonskog sistema za upravljanje populacijom pasa.

- Ova rečenica se pretvorila u neku nestvarnu frazu koja se shvata kao naša samo-promocija, jer tvrdimo i uvjereni smo da bi zakonski i humani sistem sigurno riješio problem napuštenih pasa i da bi to bilo trajno. Okrutnost prema životinjama, pored toga što predstavlja krivično djelo, je zapravo indikator za šablon koji se može lahko početi odnositi i na odnos prema ljudima, tako da bi ovo pitanje trebalo zanimati i one koji životinje ne vole ili ih se boje -  kažu iz Dogs Trusta.