GLOBUS

Evo kako izgleda Inino postrojenje u Siriji koje su uništili pripadnici ISIS-a

Dok traju velike borbe

Redakcija

22.2.2017

Sirijska vojska i Nacionalne odbrambene snage (NDF) oslobodile su, početkom februara, INA-ina postrojenja na plinskim poljima Hayan u Siriji.

Sada se na društvenim mrežama pojavio i snimak na kojem se vidi da je postrojenje prilično uništeno. Postrojenje je, za razliku od svih dosadašnjih puta, snimljeno izbliza pa se šteta koju su ISIS-ovci nanijeli još bolje vidi.

Podsjetimo, pripadnici terorističke organizacije ISIS-a, početkom ovog mjeseca, su do temelja spalili postrojenje, a nagađa se kako je to bio potez pred povlačenje, prenosi Index.

Plinska polja Hayan nekad su bila najveći izvor plina u Siriji, navodi Al-Masdar News, dodajući kako je njihov gubitak u decembru prošle godine nanio ogromnu štetu sirijskim vlastima.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama INA-e, u bloku Hayan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur).

Radi se o plinskim nalazištima kojima je upravljala joint-venture kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), koju su suosnovali INA i GPC (General Petroleum Company).

INA je s eksploatacijom nafte i plina iz Sirije prestala 2012. godine. Zbog okolnosti "više sile" - sukoba u Siriji i složene političke situacije, INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana.