VIJESTI

Čavka: Sud je izrekao kaznu, a ne ja!

Tužilac na vijest da je protiv njega pokrenuta istraga

B. CERIĆ

21.2.2017

Ured disciplinskog tužioca BiH zatražio je pokretanje privremene suspenzije državnog tužioca Olega Čavke nakon što je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv njega zbog zloupotrebe položaja, potvrđeno je za Fenu iz Ureda disciplinskog tužioca BiH. Čavka se sumnjiči da je navodno zloupotrijebio položaj u predmetu "Džoker" i tako ishodio nižu zatvorsku kaznu za optuženog Zorana Popovića, nakon što je u uredu glavnog državnog tužioca odbijen sporazum koji je zaključio s optuženim. 

U izjavi za “Avaz” Čavka kaže da nije upoznat s tim da je pokrenut postupak za njegovu suspenziju te da ga niko nije saslušavao niti obavijestio o tome. Čavka tvrdi kako je tačno da je iz kabineta glavnog tužioca BiH odbijen sporazum o priznanju krivice za krijumčarenje duhana kojim je Popović trebao dobiti godinu zatvora i 50.000 KM novčane kazne. 

- Sporazum je odbio Hasan Pleh, tadašnji šef kabineta, i ovjerio odluku faksimilom glavnog tužioca. Popović je potom priznao krivicu na suđenju i od Suda BiH dobio blažu kaznu nego što je bila predložena u sporazumu. Sud je izrekao kaznu, a ne ja - pojasnio je Čavka. 

Informacije o pokretanju istrage protiv njega, Čavka je, kaže, saznao iz medija.