REGION

Nikolić: Vučiću nisam postavio ultimatum

Aktuelni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić večeras gostovao na RTS

(Blic/Redakcija)

21.2.2017

Aktuelni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić večeras je gostovao na RTS, gdje je odgovorio da li je definitivno odustao od kandidature i zašto, o čemu se dogovarao sa Aleksandrom Vučićem i kako će ubuduće sarađivati...

- A ko je medijima potvrdio da sam se kandidirao? Oduvijek me prati to da mediji tumače kako hoće. Zaista sam razmišljao da se kandidujem, o tome sam više puta razgovarao sa Aleksandrom (Vučićem, op.a.), ali SNS je organizam, i kada je stranka odlučila, onda sam i ja shvatio da bi mnogi pomislili nešto loše o meni, a da je bilo bespredmetno da kažem: "Hajde da razgovaramo i o mojoj kandidaturi". Postalo mi je jasno da, ako insistiram, mogu da preokrenem situaciju u korist onih za koje nikada ne bi poželio da budu na čelu Srbije, jer ne bi mogli da učine onoliko koliko i ja, ili koliko bi Aleksandar učinio na mom mjestu - rekao je Nikolić, navodeći da "SNS voli koliko i oni koji su tog dana glasali na Predsjedništvu stranke".

- Moj izbor je bio vrlo lak, a bilo mi je i zanimljivo i mučno kako se pojedinci svrstavaju na jednu ili drugu stranu, a kako se i neki moji prijatelji pretvaraju u ljude koji bi da zaštite Srbiju od mene - kaže Nikolić.

Nikolić je potvrdio da su bila dva njegova prijedloga: da ga podrži Vučić za drugi mandat, a drugi da mu pruži podršku i da se vrati na funkciju predsjednika stranke i Vučić dodijeli mandat za sastav vlade, ali i dodao da prvi prijedlog više ne dolazi u obzir.

- A o drugom dijelu ćemo razgovarati kao o trećem, četvrtom... - rekao je Nikolić.

On je naveo da sa Vučićem nije bilo razgovora o funkcijama, te da njih dvojica imaju "isti cilj", a to je podizanje Srbije sa koljena i podizanje njenog ugleda na svijetu, a "nije važno ko će na kojoj funkciji biti".

- Jedino je izvjesno da će Aleksandar Vučić biti predsjednik Srbije. I sada sam ubjeđen i ponosan na stranku koja ima dva kandidata koja mogu da pobjede na izborima, vjerujem da sam mogao da pobijedim, a on će imati moju potpunu podršku - rekao je Nikolić, dodajući da oni "nisu koalicioni partneri, nego jedna ideja u dva tijela".

Upitan da li je realno da bude premijer, Nikolić je rekao da se "nijednog trenutka nije pravio razdor u SNS" i da se nije razgovaralo o funkcijama.

- Nemojte misliti da smo Vučić i ja postavljali ultimatume jedan drugom - dodao je on govoreći o razgovorima sa Vučićem.