NOGOMET

Džeko u utrci za „Zlatnu kopačku“: Dijamant je gol-mašina (VIDEO)

Napadač Rome u posljednjih osam utakmica postigao 11 golova

A. SOKOLOVIĆ

21.2.2017

“Zlatna kopačka” je nogometna nagrada koja se svake sezone dodjeljuje vodećem strijelcu u evropskim prvoligaškim nogometnim takmičenjima. Proteklih sezona u ovo doba godine utrka za najboljeg golgetera uglavnom je bila dosadna.

Za lidera su se borila samo dva nogometaša Argentinac Leo Messi i Portugalac Cristiano Ronaldo, koji su u dresovima Barcelone i Reala punili protivničke mreže do vrha.

Za razliku od tih sezona, ove godine u konkurenciji za najboljeg golgetera ravnopravno konkuriraju barem desetoricu asova, koji redovno pune protivničke mreže.

Ono što nas posebno raduje je činjenica da za „Zlatnu kopačku“ ponovo konkurira naš Edin Džeko.

Dijamant je u strašnoj seriji. U posljednjih osam susreta je bio strijelac barem jednog gola. U tom periodu je u 11 navrata zatresao protivničku mrežu, najviše u duelu protiv Villarreala (4:0 za Romu u gostima) u okviru prvog susreta šesnaestine finala Evropske lige. Naravno, golovi u Evropi se ne računaju u ukupnom zbiru. 

Džeko je trenutno lider, a prvo mjesto dijeli sa Lionelom Messijem i saigračem našeg Miralema Pjanića, Gonzalom Higuainom.

Sva trojica su u ovoj sezoni postigli po 19 golova u svojim ligama i imaju 38 osvojenih bodova.

Na četvrtom mjestu trenutno jeUrugvajac  Edinson Cavani, koji jedini tokom vikenda nije zatresao protivničku mrežu.

Cavani, čiji je koeficijent lige manji (1,5), odmah je iza velike trojke sa 37,5 bodova.

Ono što ovogodišnju utrku za „Zlatnu kopačku“ čini superzanimljivom jeste činjenica da niko od početka sezone nije uspio da se izdvoji na čelu.

Štaviše, petoplasirani branioc trofeja Luis Suarez i sedamnaestoplasirani Mauro Ikardi zaostaju svega šest bodova, iliti tri gola.

Mnogi iz utrke ne žele isključiti ni uspavanog Ronalda koji bi se samo jednim het-trickom mogao vinuti među asove. Portugalac je trenutno na 14 golova i 28 bodova.

Rekli bismo da je Portugalac daleko od vrha, ali poznavajući Cristiana kada proradi, onda nema golmana, a ni odbrane koja će mu stati na put.

U svakom slučaju, zanimljivo će biti do kraja.

Džeko u Seriji A do kraja očekuje još 13 susreta. Vrijeme je i da jedan naš reprezentativac zlatnim slovima ispiše historiju utrke za „Zlatnu kopačku“, koja je prvi put dodijeljena pokojnom Portugalcu Eusebiju 1968. godine. 

Pogledajte Džekine golove u 2017. godini: