BIH

Crnadak se sastao s ministrom inostranih poslova Španije

Bh. delegacija u posjeti Španiji

Agencije

21.2.2017

Ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak, danas je u Madridu informisao ministra inostranih poslova i saradnje Španije, Alfonsa Dastisa, o dešavanjima na političkoj sceni u BiH u posljednjih nekoliko sedmica, izrazivši nadu da će se situacija koja nije dobra za reformske i integracione procese brzo smiriti. 

Crnadak je obavijestio Dastisa o aktivnostima BiH na evropskom putu, naglasivši da je napredak BiH u 2016. godini u toj oblasti najveći od početka procesa evropskih integracija BiH, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 
 
On je zahvalio na podršci Španije reformskim i integracionim procesima BiH i izrazio nadu za nastavkom te podrške u postupku sticanja statusa kandidata. 
 
Crnadak je istakao da bi za proces evropskih integracija BiH značajna bila iskustva Španije. 
 
Dastis je naglasio da Španija podržava politiku proširenja EU i proces EU integracije BiH, i dodao da uvjeti i kriterijumi moraju biti ispunjeni.

Crnadak i Dastis su konstatovali da je za BiH od posebne važnosti uspostavljanje vladavine prava, jačanje borbe protiv korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala, posebno zbog činjenice da će u skladu s pravilima i procedurama proširenja EU prva otvorena poglavlja biti 23 i 24 koja su posvećena tim temama.

Na sastanku je razgovarano i o situaciji u jugoistočnoj Evropi, pri čemu je Crnadak istakao da je BiH opredijeljena za dalje jačanje regionalne saradnje i unapređenje dobrosusjednih odnosa, te da ta saradnja nije samo uvjet u procesu približavanja EU nego i jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva BiH i svih zemalja zapadnog Balkana.

Posjeta Crnatka Španiji realizovana je s ciljem jačanja ukupnih odnosa dvije zemlje i traženja nastavka podrške Španije evropskom putu BiH.

U Parlamentu Španije ministar inostranih poslova BiH sastat će se s predsjednikom Komisije za spoljne poslove Pilar Rojo Noguerom i predsjednikom Zajedničke komisije za EU Marijom Rodrigez Ramos.