GLOBUS

Dijametralno suprotni stavovi: Pence Evropskoj uniji poručio jedno, Bijela kuća nešto sasvim drugo

Reutersovi dobro obaviješteni izvori tvrde

D. K.

21.2.2017

Svega sedmicu dana prije posjete potpredsjednika SAD-a, Mikea Pencea Briselu, gdje je obećao "čvrstu i trajnu" američku predanost Evropskoj uniji (EU), glavni strateg Bijele kuće Steve Bannon sastao se s jednim njemačkim diplomatom, kojem je prenio dijametralno suprotnu poruku, tvrde dobro obaviješteni izvori.

Tvorevina s manama

Bannon je, prenosi Reuters, njemačkom ambasadoru u Washingtonu, između ostalog, signalizirao da na EU gleda kao na "tvorevinu s manama". Tri dobro informisana izvora detalje sastanka iznijeli su Reutersu pod uvjetom da ostanu anonimni. Predstavnici njemačke vlade i ambasador Peter Wittig odbili su komentirati ovaj sastanak, navodeći kako se ipak radi o susretu tajnog karaktera.

Međutim, jedan službenik Bijele kuće, u odgovoru na upit Reutersa, potvrdio je da je sastanak održan, ali da su navodi pomenutih izvora netačni.

- Razgovarali su svega oko tri minute, radilo se o kratkom susretu tokom kojeg su se kratko pozdravili - rekao je ovaj dužnosnik.

Reutersovi izvori istakli su da je na sastanku Bannonu trebalo dosta vremena da iznese svoj pogled na svijet. Istakli su kako je njegova poruka bila slična onoj koju je istakao tokom konferencije u Vatikanu 2014. godine. Tom prilikom, obraćajući se putem Skypea, Bannon je govorio pozitivno o evropskim populističkim pokretima.

Zapadna Evropa, rekao je tada, sagrađena je na temeljima "snažnih nacionalističkih pokreta".

Politika neprijateljstva

Jedan izvor, iznoseći detalje sa sastanka Bannona i Wittiga, rekao je kako je potvrđen stav da se Njemačka i njeni evropski partneri moraju pripremiti za politiku "neprijateljstva prema EU".

- Čini se da ne postoji razumijevanje u Bijeloj kući da bi raspad EU imao teške posljedice - rekao je taj izvor.

Američki potpredsjednik, Mike Pence, izjavio je jučer tokom posjete Briselu da je predsjednik, Donald Trump, privržen saradnji s EU na zajedničkim ciljevima mira i prosperiteta.

- Imam privilegiju u ime predsjednika Trumpa izraziti snažnu privrženost SAD nastavku saradnje i partnerstva s EU - rekao je Pence nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća, Donaldom Tuskom.

Međutim, ova poruka nije donijela kraj zabrinutostima u evropskim prijestonicama.

- Zabrinuti smo i trebamo biti zabrinuti. Niko još ne zna kakve će odluke dolaziti iz Washingtona - riječi su bivšeg njemačkog ambasadora u Velikoj Britaniji i UN-a Thomasa Matusseka.

U Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj bliže se izbori, a evropski dužnosnici istakli su kako se nadaju da bi Pence, američki ministar odbrane Jim Mattis i državni sekretar Rex Tillerson trebali uvjeriti Trumpa u neophodnost konstruktivne saradnje s EU.