NOGOMET

Zdravko Mamić: Neka Rijeka bude šampion, nije kraj svijeta

Alfa i omega Dinama

Redakcija

21.2.2017

Bivši izvršni predsjednik Dinama, Zdravko Mamić, prvi je put opširnije o fudbalu pričao kao službeni savjetnik 'Modrog' kluba.

Od kada je postao savjetnik, Zdravko Mamić se u medijima nije pojavljivao na temu fudbala. Izbjegavao je svaku komunikaciju. 

Rijeka maršira pobjednički, nezaustavljivo. Plaši li se Mamić da bi Dinamo ove sezone ipak mogao ostati bez naslova prvaka? Opet nije bio raspoložen za razgovor, htio je izbjeći bilo kakve izjave, već poklopiti slušalicu, ali kad smo mu rekli da je očito jako zabrinut kad se radi o Dinamovu naslovu, morao je nešto reći.

- Svi koji su oko mene se čude, u klubu i izvan njega, ali ja zaista nemam nikakvih problema s tim da Rijeka ove godine osvoji naslov prvaka.

Mislili smo da je došlo do šuma u komunikaciji...

- Iskreno to kažem. Naravno, ne znači da smo se mi predali, odnosno da ćemo se predati. Naravno da želimo osvojiti naslov, ali naslov se može osvojiti jedino na terenu. Činjenica je da Rijeka ima šest bodova prednosti, da pobjednički maršira, nisu Riječani izgubili 57 utakmica zaredom. Ne ovisi sve od nas. Činjenica jest da do kraja HNL-a još ima 15 utakmica, da ćemo se s njima još dva puta susresti u prvenstvu, možda i u Kupu... Možda se do zadnja dva kola neće znati ko će biti prvak - priča Mamić.

Kaže da se Dinamovi potezi koje povlači mogu i moraju razumjeti.

- Potpisali smo s Petevom trogodišnji ugovor, doveli smo Romea Jozaka na više godina, gotovo sve igrače smo vezali višegodišnjim ugovorima. Sve je to plod vizije. U toj viziji dugoročno ne možemo pogriješiti. Samo je pitanje hoćemo li ove sezone osvojiti naslov prvaka i igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, proći ili ne, odnosno hoćemo li biti drugi, pa igrati u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Pa možda onda napravimo čudo u Evropskoj ligi, osvojimo više bodova, možda konačno uđemo u evropsko proljeće nakon gotovo 50 godina. Raznorazni su scenariji...

Mamić je djelovao skroz smireno, ni jednog trenutka nije podigao glas...

- Ne možeš ništa napraviti na silu. Koliko znam, Dinamo je do sada u prvenstvu osvojio više bodova nego u bilo kojoj sezoni do sada. Ali Rijeka je osvojila šest više. Šta sad, da se ubijemo? Ljudi s Rujevice su napravili hemiju, dobru ekipu, imaju trenera s kontinuitetom i sad je sve kulminiralo.

Mamić podvlači da ovo što priča nije priča “za vjetar”.

- Ne, ovo nije demagogija. Rijeka je dobra, to je činjenica. Ali priča koju mi pričamo o Dinamu je priča o viziji. Vidite koliko mladih igrača imamo, od 18 do 20 godina... Ćorić, Benković, Gojak, Olmo, Knežević, Moro, Sosa, nešto su stariji Hodžić, Henriquez i Guilherme... Nije se to ništa slučajno dogodilo u Dinamu. Što mislite da mi nismo mogli kupiti još igrača u prelaznom roku? Da smo htjeli pošto-poto biti prvi, mogli smo kupiti Eduarda da Silvu, Jelavića i još trojicu iskusnih. To je istina, valjda ne sumnjate. Nisam želio izlaziti u medije s izjavama, ali želio sam da naši navijači razumiju o čemu se radi.

On još kaže da je dobro da svi shvate kako Dinamo ozbiljno radi, da ima sve posloženo kad je u pitanju budućnost.

- Ne bih zaista htio da neko ovo protumači kao demagogiju. Naravno da neću biti sretan ako Rijeka osvoji naslov prvaka, Dinamo će na terenu pokušati sve da obrani titulu, ali zaista, posve iskreno, nećemo imati nikakav problem ako Rijeka uzme titulu, čestitat ćemo im i krenuti dalje našim putem, putem naše vizije koja će sigurno uspjeti i dati rezultata u budućnosti - zaključio je Mamić.