BIH

Može li Vučić spustiti loptu?

Srbijanski premijer sutra na sastanak pozvao predstavnike RS

A. DUČIĆ

21.2.2017

Nakon najave premijera Srbije Aleksandra Vučića da će se najkasnije sutra, zbog aktuelne krize u BiH, sastati s predstavnicima i vlasti i opozicije u RS, postavilo se pitanje može li srbijanski lider doprinijeti, kako se i sam izrazio, spuštanju lopte. 

Očuvanje mira

- Srbija je uložila mnogo energije i truda u očuvanje mira i stabilnosti i to će nastaviti da čini. Za nas je ovo nešto što nismo željeli. Ovo govori koliko sam bio u pravu kada sam insistirao na uspostavljanju dubljeg dijaloga između Srba i Bošnjaka - rekao je Vučić. 

huskic-adnan

Huskić: Bez direktnih preporuka

Politički analitičar iz Banje Luke Duško Veinović kazao je za "Avaz" da bi ovaj susret u Beogradu mogao doprinijeti smirivanju uzavrele političke situacije u BiH.

- S obzirom na utjecaj Vučića, a neki će to protumačiti da tu ima i dijela predizborne kampanje u Srbiji, smatram da će on, ipak, dati doprinos da se spuste tenzije i da se pokuša, u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, sve vratiti unutar institucija. Jednostrane akcije s bilo čije strane u ovom momentu nisu dobrodošle i to narušava povjerenje - cijeni Veinović.

Politički analitičar iz Sarajeva Adnan Huskić kaže za naš list da se Vučić, najvjerovatnije, neće upuštati u direktne preporuke šta da se radi.

veinovic

Veinović: Bez jednostranih akcija

- Ipak, teško je to procijeniti, jer se on, praktično, nalazi u kampanji. Moram priznati da me iznenadilo to što nema mnogo glasnijih reakcija iz Srbije. One su blaže nego što je to slučaj sa strankama iz RS. Vučić jeste rekao da je odluka o reviziji destabilizirajuća, ali najvatreniji zagovornik neke nacionalističke priče u srbijanskom establišmentu trenutno je Ivica Dačić - istakao je Huskić.

Vodeći lider

Husnija Kamberović, ugledni historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, rekao je za Avaz.ba da se očekuje velika politička kriza, ali ne vjeruje da će "ona eskalirati izvan okvira u kojima se može kontrolirati".

kemberovic-husnija

Kamberović: Očekuje se velika kriza

- Srpske političke stranke u BiH se ujedinjuju, srbijanski premijer Vučić na tome dalje gradi svoj imidž vodećeg mirotvornog lidera na Balkanu. Kriza državnih institucija na kraju bi mogla odvesti s vlasti većinu aktuelnih političara. Možda će to biti i jedini rezultat cijele ove gužve. Dobro bi bilo ako tako bude - smatra Kamberović. 

Sačuvati hladne glave 

Vučić je jučer izjavio da je važno trezveno i hladne glave o svemu razgovarati, iako je revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid "nešto što predstavlja tešku i drugačiju situaciju za Srbiju".