VIJESTI

Optuženi za smrt četvorice mladića čekaju na suđenje

Dvije godine od tragedije na PK "Dubrave“ Rudnika Kreka Tuzla

E.Sk

21.2.2017

Prije dvije godine, 21. februara, u noćnim satima živote su na Površinskom kopu "Dubrave“ Rudnika uglja Kreka u Tuzli izgubila četvorica ilegalnih kopača uglja Alem Dedić (28), Arif Alibašić (28), Adel Šehić (27) i Edin Herić (18).

Narednog dana njihova beživotna tijela su izvučena, a od tada njihove porodice i bližnji očekuju da odgovorni za pogibiju izađu pred lice pravde.

Tužilaštvo TK je provelo opsežnu istragu, podiglo optužnice, a suđenje do kraja godine treba da započne u Općinskom sudu Živinice. Međutim, predmet je u redovnoj proceduri, nije pod oznakom hitno, što je dodatno povrijedilo ionako bolne duše roditelja poginulih mladića.

Inače, optuženi su Suad Zonić (59) iz Tuzle, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, Sakib Muhtarević (53), rukovodilac PK "Dubrave“, Sakib Halilčević (50), tehnički rukovodilac PK "Dubrave“, Asim Brčaninović (57), rukovodilac službe za zaštitu na radu PK "Dubrave“, Nedim Šljivić (48), tehnički rukovodilac za BTK (bager, traka, klasirnica) PK "Dubrave“ svi iz Živinica, i Mirad Delić (49) iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO (bager, traka, odlagač) PK "Dubrave“.

Oni se terete da su počinili krivično djelo teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju s krivičnim djelom oštećenje zaštitnih naprava na radu.