REPUBLIKA SRPSKA

Usvojen Nacrt zakona o Nacionalnom parku „Drina"

Razvoj različitih vidova turizma u Srebrenici

S. SMAJLOVIĆ

21.2.2017

Nacrtom zakona o Nacionalnom parku „Drina" u srebreničkoj općini definirana je površina od 6.315 hektara, a zakonom su definirana i ograničenja, prava i obaveze upravljača parkom, izvori finansiranja i zaštita područja.

Nacionalni park „Drina" posjeduje izuzetne prirodne vrijednosti, i to staništa endemičnih i reliktnih biljnih vrsta, klisurasto-kanjonsku dolinu rijeke Drine i njenih pritoka te izuzetan diverzitet flore, koji se ogleda u prisustvu oko 635 primjeraka vaskularne flore. Na području ovog parka značajan je diverzitet faune, a posebno životinjske vrste mrkog medvjeda, divokoza i surog orla.

sead-jahic11

Jahić: Otklonirijetnje

Nesporno je da na području planine Sušice, kanjona rijeke Drine i u neposrednoj blizini jezera Perućac postoje izuzetne prirodne vrijednosti flore i faune. Šire područje jedno je od najperspektivnijih za razvoj turizma, kako prirodnog tako i kulturno historijskog naslijeđa, na temelju kojih se može razvijati različiti vidovi turizma.

- Prijedlog nacrta zakona ovog nacionalnog parka kroz određivanje zona zaštite grubo postavljenih granica unutar kojih su određene dozvoljene aktivnosti značajno ograničava ili otežava razvoj naselja tog kraja, odnosno komunalne infrastrukture, a posebno turističke - smatra Sead Jahić, direktor Turističke zajednice Srebrenica. 

Ž8 = S. SMAJLOVIĆ