SREDNJOBOSANSKI KANTON

Rigorozne kazne za sve koji nepropisno odlažu otpad

Vitez: Općinari najavljuju sistemsku borbu za sanaciju deponija

Autor:D. PUCAR

21.2.2017

Općina Vitez sistemski će rješavati probleme s divljim deponijama, najavio je to načelnik Viteza, Tomislav Bošnjak Matić (HDZ BiH), koji planira alarmirati sve općinske strukture da bi sanirale divlje deponije, ali i spriječile nastanak novih. 

 Izvori bolesti

- Napravit ćemo sistem u kojem će sve strukture, od inspekcija do građana, brinuti o sanaciji starih i pokušati spriječiti nastanak novih deponija. Vjerovatno ćemo zaposliti i komunalnog redara, što je nešto o čemu se priča godinama. Povući ćemo cijeli red poteza kad je u pitanju ova problematika i hoćemo li na kraju uspjeti, zavisi samo od toga koliko ćemo svi skupa biti spremni raditi, ali građani moraju biti svjesni da su deponije izvori zaraze raznim bolestima - rekao je Bošnjak Matić.

Mora se, upozorio je, mijenjati svijest ljudi jer nagomilani otpad na području općine ne dovozi neko sa strane, nego to rade stanovnici Viteza. 

- Uklanjanje deponija košta, a kazne će biti rigorozne. Činjenica je da smo sami napravili deponije - kazao je Bošnjak Matić. 
 
tomislav-bosnjak-matic

Bošnjak Matić: Zaposlit ćemo komunalnog redara

 Sastanak s MZ

Prema njegovim riječima, još se ne zna tačan broj deponija na području općine. 

- Mislim da ni naša lokalna komunalna firma, mjesne zajednice ni Općina ne znaju stvaran broj deponija. Za mene je deponija i ako na jednom mjestu imate tri plastične vrećice, sve ćemo to morati ukloniti. Na sastanku s mjesnim zajednicama jedna od važnijih tema bila je sanacija starih i sprječavanje nastanka novih deponija - poručio je Bošnjak Matić.