VIJESTI

UIOBiH: Oduzeta dva automobila i oprema za vozila

U dvije odvojene akcije

Fena

21.2.2017

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su u dvije odvojene akcije oduzeli dva vozila i veću količinu autodijelova, ukupne vrijednosti 46.500 KM.

Na osnovu operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz Evropske unije, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su provjeru prometa i porijekla robe na područiju općine Lukavac te pronašli dva vozila i veću količinu dijelova, koji su bili namjenjeni za prodaju.

Vrijednost privremeno oduzete robe je 34.000 KM, saopćeno je iz UIOBiH.

Također, prilikom pojačane kontrole prometa i porijekla robe na Graničnom prijelazu Rača, službenici UIO su uz pomoć specijalističke opreme donirane putem programa EXBS (optički kabl s kamerom, bastera i igle za pregled) pronašli i oduzeli razne dijelove za motorna vozila. Tu su tri seta za ugradnju plina, razni automobilski dijelovi i elektromotori. Vrijednost privremeno oduzete robe je 12.500 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.