GLOBUS

Putin će dobiti psihološki dosje Trumpa, evo šta će u njemu pisati

Još uvijek se nisu sastali lideri dvije velesile

(Al. Ti.)

21.2.2017

Psihološki profil američkog predsjednika Donalda Trumpa priprema se u Kremlju za ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako bi se što bolje pripremio za njihov prvi susret, prenosi američki NBC News.

Prema riječima savjetnika u Kremlju, na koje se poziva NBC News, psihološki profil američkog predjednika Donalda Trumpa, koji je u pripremi za ruskog predsjednika Vladimira Putina, sadržavat će zaključke, poput tih da je sklon rizikovanju te da ima naivan pogled na svijet.

"Gospodin Trump ne razumije u potpunosti ko je gospodin Putin, on je čvrst čovjek", rekao je za spomenutu američku TV kuću Andrej Fedorov, bivši zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Trumpov psihološki dosje priprema se za Putina kao priprema ruskog predsjednika za njihov susret, koji se još i službeno treba potvrditi, u smislu mjesta i vremena održavanja.

Trumpov dosje navodno će biti pripremljen na sedam stranica, a NBC zaključuje kako je priprema tako detaljnog psihološkog profila jednog američkog čelnika vrlo neuobičajena praksa.

S druge strane, Trump vodi bitku uzbrdo s američkim (i svjetskim) medijima oko svojih veza s Rusijom tokom predsjedničke kampanje. Fedorov naglašava kako je taj problem postao poput "kore od banane za Trumpa" te da bi iz tog razloga Rusija trebala izbjegavati bilo kakve korake koji bi američkom predsjedniku mogli naštetiti u tom smislu.

Najraniji mogući sastanak Trumpa i Putina, prema Kremlju, moguć je na marginama samita skupine zemalja G20 u julu. Dosad se nikad nisu susreli, no obojica su u više navrata istakli želju za popravljanjem narušenih odnosa između svojih zemalja, koji su krenuli nagore nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.