GLOBUS

U oslobađanju zapadnog Mosula učestvuje 60.000 iračkih vojnika

Koordinirani napadi za ključni slom otpora terorista

Fena

21.2.2017

Združene iračke snage krenule su u koordinirane napade za ključni slom otpora terorista na zapadnoj mosulskoj obali Tigrisa.

Uz podršku zračnih snaga međunarodne koalicije, a u okviru operacije oslobađanja Mosula, iračke snage nastavile su započete žestoke napade na uporišta terorista ISIS-a u zapadnom dijelu tog grada.

- U operaciji oslobađanja zapadnog dijela Mosula trenutno učestvuje 60.000 iračkih vojnika, kazao je irački general, Muhsin al-Kureyshi i dodao da i zračne snage međunarodne koalicije, uključujući SAD-e, Veliku Britaniju, Kanadu i Francusku, pružaju podršku iračkim snagama.

- Na terenu su i vojni eksperti međunarodne koalicije koji nam pomažu kao savjetnici, a njihova pomoć je ključna i izvođenju zračnih udara na uporište terorista, kazao je Kureyshi.

Premijer Iraka, Haidar al-Abadi, saopćio je da je ofanzivom intenzivirana operacija oslobađanja Mosula u kojem teroristi ISIS-a bilježe sve veće gubitke.

- Snage iračke vojske su napale položaje terorista sa sjevera, federalna policija sa sjevera i juga, a šiitske snage Hashdi Shaabi sa zapadnog fronta. Sve snage bilježe napredak nasuprot terorista čiji otpor slabi, kazao je Yahya Resul, glasnogovornik Zajedničkih operacija iračkih snaga u Mosulu, prenosi TRT.

Uporedo s tim, i komandant operacije oslobađanja Mosula Abdulemir Yarullah je u pisanom saopćenju potvrdio da su iračka vojska, policija i druge oružane grupe krenule u koordinirane napade za ključni slom otpora terorista na zapadnoj mosulskoj obali Tigrisa.