BIH

Zašto je odgođena sjednica Vijeća ministara: Zajednički dogovor ili zbog revizije presude?

Različite izjave ministara iz stranaka iz RS-a

K. Ke.

21.2.2017

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović, kazao je novinarima da je odgoda današnje sjednice Vijeća ministara zajednički dogovor predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića i dopredsjedavajućih Vjekoslava Bevande i njega.

- Zvizdić će o tome obavijestiti članove Vijeća ministara, a danas smo imali telefonsku sjednicu za ona pitanja koja su vezana rokom. Sva ostala bit će u utorak. Procijenili smo da je to bolja varijanta zbog ukupne atmosfere, odnosno da Vijeće ministara sljedeće sedmice može normalno raditi i funkcionirati, rekao je Šarović.

On je na pitanje novinara da li odgoda ima veze s najavom revizije presude u tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudim pravde odgovorio da je odgoda "zajednički dogovor", te da nema veze s tim pitanjem.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, ranije je izjavio za Avaz.ba da je sjednica odgođena zbog političke situacije, dok je za agenciju Srna bio detaljniji te kazao da je glavni razlog za odgodu najava revizije presude.

- Mi, Srbi predstavnici u Vijeću ministara BiH, ne želimo da učestvujemo u radu ove institucije dok ne bude razriješen status u vezi s revizijom presude u predmetu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu - kazao je Mektić za Srnu.

Podsjetimo, zbog najave revizije presude jučer je iz Saveza za promjene došlo nekoliko ultimatuma, između ostalog, jedan od njih je bio da ukoliko dođe do revizije presude neće biti parlamentarne većine, te da je će Parlament BiH raditi u tehničkom mandatu.