REPUBLIKA SRPSKA

162 paketa uručena mještanima Ljubije, Ravske, Žuna, Briševa

Prijedor: Uspješno okončana međunarodna humanitarna akcija “Srce srcu”

M. ZGONJANIN

21.2.2017

Podjelom 162 paketa koja su proteklog vikenda dobili mještani Ljubije, Žuna, Ravske, Briševa kod Prijedora uspješno je okončana višemjesečna međunarodna humanitarna akcija “Srce srcu”. 

 Slučajna ideja

Povodom toga, podjeli paketa, u kojima su se našli hrana, higijenske potrepštine, odjeća i obuća, prisustvovali su inicijatori akcije, predstavnici HSLS-a (Hrvatska socijalno liberalna stranka) iz Hrvatske, potpredsjednik Miljenko Šimpraga, Andrea Marcetić, koja je koordinirala akciju, ali i domaći humanitarci, poput Mirsada Duratovića, mještanina Bišćana kod Prijedora, te župnika župe Ljubija-Ravska Ilije Piličića, koji je pomagao da prikupljeno i ode u prave ruke. 

Duratović kaže da se ideja o akciji rodila spontano, prilikom obilježavanja godišnjice stradanja u Briševu, kojoj su, nakon što ih je pozvao, prisustvovali i predstavnici HSLS-a.

- Tada smo počeli dogovarati pomoć za mještane ovog dijela Prijedora. Bit će tu, naravno, i drugih vidova pomoći, konkretno ekonomske podrške ljudima koji žive ovdje - kazao je Duratović i na podršci zahvalio i Valentini Lucić, predsjednici Upravnog odbora Udruge Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih osoba Bosanske Krajine iz BiH (SPIR).

Šimpraga pojašnjava da su u startu imali ideju da akciju organiziraju samo u okviru stranke.

- No, dobra ideja se brzo pročula. Počeli su nam se javljati ljudi izvan stranke, tražili su da se uključe. Zbog toga se akcija produžila i do Valentinova i spontano smo je nazvali “Srce srcu”, a u nju su uključeni brojni širom Hrvatske, BiH i Slovenije - kazao je Šimpraga i dodao da planiraju ostvariti i želju župnika Piličića da se stipendijama pomogne školovanje jednog broja mladih ovog kraja.  

Marcetić ističe da su u akciju bili uključeni prijatelji i poznanici stranke.

kod-bake-barbare

Obradovane brojne porodice 

 Podrška škola
 
- No, veliko hvala želim uputiti Mirsadu Duratoviću, od kojeg je sve i krenulo. On je uspio prikupiti više od 50 paketa. U akciju su se uključile i brojne škole, poput Pete gimnazije i Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Sarajeva, Poslovne škole “Lotusmedia” iz Vinkovaca, Druge gimnazije iz Varaždina, Učeničkog doma Maksimir iz Zagreba i brojnih drugih - kazala je Marcetić.

 Izložba fotografija

U Zagrebu će 8. marta biti organizirana i desetodnevna izložba fotografija “Prijedor 1992-2017“, s posebnim osvrtom na stradanje žena.