NOGOMET

Kenan Kodro: U Mešinim sam rukama!

Nogometaš Osasune za "Dnevni avaz"

A. MIZDRAK

21.2.2017

Rođen je u San Sebastijanu, živi u Pamploni, obožava Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o Kenanu Kodri, nogometašu španske Osasune i sinu proslavljenog bosanskohercegovačkog nogometaša Mehe Kodre. 

Koliko ovaj 23-godišnji mladić voli zemlju iz koje potječe, dovoljno je pogledati njegova mišićava leđa. Kako nam je Kenan otkrio, preko leđa je nedavno istetovirao bh. granice. 

- Imam tri tetovaže i sve tri označavaju moje najveće ljubavi. Jedna se odnosi na familiju, jedna na nogomet, a ova, najdraža, na leđima, predstavlja moju ljubav prema BiH – kazao je Kodro za “Dnevni avaz”.

Puni baterije

Novcem koji zarađuje, Kenan sebi može priuštiti ljetovanje na bilo kojem mjestu na planeti Zemlji. No, Blagaj i Mostar omiljene su Kodrine destinacije za vrijeme toplih ljetnih dana.

- Svakog ljeta sam u BiH. S obzirom na moje obaveze, često sam u Barceloni, Madridu, Sevilji... ali Mostar je definitivno najljepši grad na svijetu. Posebno volim dođi u Blagaj, odakle potječe moja familija. To je mirno mjesto, gdje odmaram glavu i tijelo. Nema telefona, interneta... što bi se reklo, rahatluk. Tu ne mislim ni na šta, tu punim baterije – kazao je Kodro te je dodao da namjerava živjeti u BiH nakon što okonča karijeru.

Na život u Pamploni Kenan se navikao, tu je već tri godine.

- Lijepa je klima, suho je vrijeme, idealno za igranje nogometa. Opuštaju me šetnje i gledanje filmova. U Pamploni živim sam, nemam djevojku, ali zato ponuda ima više nego u nogometu. No, čekam Bosanku – kazao je Kodro.

Nogometaš Osasune najviše se raduje početku sedmice, jer tada većinom ima slobodan dan.

- Mama i dvije sestre žive u San Sebastijanu. Automobilom do njih stignem za sat. Kad god imam slobodan dan, idem kod njih. Maminu zeljanicu ništa ne može zamijeniti. Kod nje mi je najljepše – kazao je Kodro.

Za špansku Primeru Kenan kaže da je najkvalitetnija liga na svijetu.

- Kod Engleza i Italijana više se insistira na taktici, dok se u Primeri igra najljepši nogomet na svijetu. Dovoljno je samo da pogledate da su u završnicama evropskih takmičenja uvijek španski klubovi – kazao je Kodro.

Otac Meho s dosta uspjeha nastupao je za Barcelonu, gdje je i danas veoma cijenjen, međutim, Kenanu je draži mrski neprijatelj Real Madrid.

kenan-i-meho

Kenan je prve nogometne korake naučio uz oca Mehu

Očevi savjeti

- Jedino u čemu se otac i ja ne slažemo, to su Barcelona i Real. Draži su mi Madriđani, igraju brže i tečnije, a Kristijano Ronaldo (Cristiano) bolji je igrač od Lionela Mesija (Messi) – rekao je Kodro.

Iako je zaigrao u Primeri, Kodro kaže da ima još jedan neispunjeni san. To je nastup za reprezentaciju BiH. 

- Nemam šta da krijem. Moj san je da jednog dana obučem dres reprezentacije najvoljenije zemlje BiH. Naravno, na meni je da se borim i da dokažem da zaslužujem poziv. Mehmed Baždarević odlučuje i u njegovim sam rukama – rekao je Kodro.

Ipak, upravo očevi savjeti najvažniji su mu u životu.

- Čujem se s ocem svakog dana. Od malih nogu je uz mene na svakom treningu. On je moj najbolji savjetnik. Pokušat ću biti bolji napadač od njega, mada je to veoma teško – zaključio je napadač Osasune.

Protiv zlostavljanja životinja

Pamplona je poznata po tradicionalnoj utrci s bikovima kroz uske ulice. Kodro kaže da nije prisustvovao nijednoj utrci niti namjerava.

- Ne volim nasilje. Žao mi je životinja. Ne mogu gledati da nekoga udaraju i pate. Nikako nisam ljubitelj te utrke. Inače, volim životinje, imamo porodičnog psa Ajsa – kazao je Kodro.

Džeku svi prate

Osim Primere, Kodro redovno prati dešavanja i u ostalim evropskim ligama. Sa posebnom pažnjom gleda utakmice Rome i majstorije Edina Džeke.

- Edin je u sjajnoj formi. Njegovi golovi sjajni su za Romu, ali i za BiH. Vjerujte, ovdje, u Pamploni, svi prate Džeku i njegove majstorije – kazao je Kodro.

Tata stalno priča o Veležu

Meho Kodro nosio je dugo godina dres Veleža. Ljubav prema mostarskom klubu usadio je i Kenanu.

- Tata mi stalno priča o Veležu. Sa sjetom mi govori o tim prijeratnim godinama i nogometu u Mostaru. Kroz njega sam i ja zavolio Velež. Pratim i FK Sarajevo s obzirom na to da je Meho nedavno bio trener. Mislim da mu je trebalo dati još prostora – kazao je Kodro.

Ramos najbolji

Mnogi najbolji defanzivci svijeta svakog vikenda vode bezbroj duela s Kodrom. Ipak, kapitena Real Madrida Serhija Ramosa (Sergio) smatra najboljim defanzivcem svijeta.

- Ne treba biti previše pametan. Sjajan je defanzivac, pametan, iskusan, osvojio je sve trofeje. Izuzetno je skroman momak izvan terena i veoma ljubazan. Uostalom, takvi su i Mesi, Ronaldo... – kazao je Kodro.