VIJESTI

Dodik uputio telegram: RS će biti vječno zahvalna Čurkinu

Predsjednik RS o smrti ambasadora Rusije u UN-u

Redakcija

20.2.2017

Predsjednik RS Milorad Dodik uputio je telegram saučešća ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu povodom smrti ambasadora Rusije u UN Vitalija Čurkina, javlja Srna.

Kako se navodi, Dodik je u svom telegramu istakao da će RS biti vječno zahvalna Čurkinu na važnom skretanju pažnje na stavove Srpske i njihovom autentičnom i za Srpsku vrlo važnom predstavljanju na sjednicama Vijeća sigurnosti UN prilikom rasprava o BiH. 

- Ambasador Čurkin ostaće upamćen kao ličnost koja je svojim životom i radom postao istaknuta figura u naporima ruske diplomatije na ostvarivanju vrijednosti sloboda u svijetu, a naročito u našem regionu. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje nego i za cijelu Rusiju, i diplomatiju u svijetu uopšte - naveo je Dodik.

Podsjetimo ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin umro je danas u New Yorku u 64. godini, a u našoj javnosti ostat će upamćen po tome što je povukao veto na razoluciji o Srebrenici kojom se osuđuje genocid počinjen u ovom gradu tokom agresije na BiH.