VIJESTI

Francisco Parodi za "Avaz": Vlasti treći mjesec bez dogovora, nema pregleda MMF-a u februaru

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH o izostanku druge tranše kredita

A. Du.

21.2.2017

Vlasti BiH još nisu ispunile prethodne mjere dogovorene u novembru koje su nužne za isplatu druge tranše Međunarodnog monetarnog fonda našoj državi u iznosu od 155 miliona KM. Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi (Francisco) kazao je za "Avaz" da zbog toga ne može doći ni do prvog pregleda standby aranžmana. 

Dodaje da zbog odgoda u ispunjavanju prvog pregleda sigurno neće biti u februaru.

- Čekamo vlasti da završe obaveze da bismo Izvršnom odboru mogli preporučiti odobrenje prvog pregleda - decidiran je Parodi.

No, rezidentni predstavnik MMF-a izjavio je za naš list da bh. vlasti moraju ispuniti još pet prethodnih mjera kako bi BiH dobila drugu tranšu kredita MMF-a.

Osim poznate obaveze gdje je trenutno pat-pozicija, a koja se odnosi na povećanje akciza na naftu i naftne proizvode kako bi se sufinansirale investicije za gradnju autoputa na Koridoru 5C, tu su još četiri mjere na nivou države i Federacije. Među njima bile su obaveze Parlamenta FBiH da  usvoji zakonska rješenja o bankama te o Agenciji za bankarstvo, što je prije nekoliko dana i učinjeno. 

- Federalna vlada treba započeti s poduzimanjem operativne temeljite procjene vrijednosti (due diligence) za preduzeća „BH Telecom" i HT Mostar radi njihovog restrukturiranja ili privatizacije. Vijeće ministara BiH treba usvojiti odluku o ograničavanju novog upošljavanja u 2017., a Parlamentarna skupština BiH izmjene i dopune Zakona o osiguranje depozita - pojasnio nam je Parodi.

Privatizacija kompanija

Vlada je prije nekoliko dana saopćila da je pokrenula aktivnosti prema kojima će u konsultacijama sa Svjetskom bankom i EBRD-om završiti finansijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti za „BH Telecom“ i HT Mostar. Zbog ove mjere opozicija je nedavno optužila Vladu FBiH da želi nezakonito privatizirati ove dvije kompanije.