CRNA HRONIKA

Kupio fudbalski klub u Rumuniji, oženio se manekenkom, trgovao drogom i izgubio milione

Ko je Mugdim Hadžibegović, osuđen na 10 godina zatvora u Češkoj

B. CERIĆ

20.2.2017

Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom se preuzima i priznaje izvršenje pravosnažne presude Gradskog suda u Pragu, u Češkoj, a kojom je Mugdim Ursu proglašen krivim za neovlašteni promet opojnim drogama.

Ursu je u Češkoj osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, a ona je potvrđena i u državnom sudu.

screenshot-1

Hadžibegović: Koristio više identiteta

Tražio izručenje

Otkrivamo da se iza imena Mugdima Ursua krije ustvari poznati bugojanski biznismen Mugdim Hadžibegović, koji je u Češkoj uhapšen 2013. godine na osnovu Interpolove potjernice koju je za njim raspisala ova zemlja zbog sumnje da je bio član organizirane grupe koja je pokušala prokrijumčariti veću količinu droge.

Hadžibegovića je pred Sudom BiH zastupao sarajevski advokat Ahmed Fejzić, koji nam je potvrdio da je u utorak održano ročište na kojem je razmatran zahtjev za priznanje presude iz Češke.

- Optuženi je u Češkoj u pritvoru i zatražio je da kaznu izdržava u BiH - kazao nam je Fejzić, objasnivši da će Hadžibegović nakon priznavanja presude biti izručen bh. pravosuđu i odmah će biti upućen u jedan od zatvora na izdržavanje kazne od deset godina. 

Poznanici Mugdima Hadžibegovića kazali su nam da je koristio tri identiteta. Jedno vrijeme boravio je u Rumuniji, gdje se oženio lijepom manekenkom Elenom Ursu, čije je prezime uzimao kada mu je to odgovaralo, a čini se da ga je koristio i u Češkoj. Kao Mugdim Ursu bio je vlasnik bivšeg bugojanskog kafića “Paris Saint-Germain”, koji je kasnije prodao.

advokat-fejzic

Fejzić: Zastupao Hadžibegovića u BiH

Priče poznanika

Očevo prezime Hadžibegović koristio je dok se bavio sportskim radom. O Mugdimu Hadžibegoviću pisali su rumunski mediji kada je 2012. godine kupio jedan od njihovih fudbalskih klubova te tom prilikom izgubio više miliona eura jer “nije igrao prema pravilima”.

- Njegova majka prezivala se Bušatlija, pa je koristio i to prezime. Njegovi otac i majka davno su umrli, a on ima brata Juska, koji je sada u Hrvatskoj - kazao nam je Mugdimov poznanik.

ursu-na-utakmici

Ursu kao Mugdim Hadžibegović igrao utakmicu s fudbalskim zvijezdama

Humanitarna utakmica

U Bugojnu je Mugdim poznat i po učešću u humanitarnoj utakmici marta 2012. godine pod motom “Bugojanci za Džanku”. U ekipi humanih zvijezda, zajedno s poznatim bh. fudbalerima, bio je i Mugdim Hadžibegović.