BIH

Zvizdićev novi fijasko

Učešće na značajnom skupu prošlo skoro pa nezapaženo

S. D.

20.2.2017

U Minhenu je jučer okončana redovna godišnja trodnevna konferencija o sigurnosti, koja je okupila oko 500 političara i poslovnih ljudi iz cijelog svijeta, među kojima je bilo i 30 šefova država ili vlada. 

Na ovom skupu prvi put su učestvovali zvaničnici nove administracije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a u fokusu su bili sigurnosni izazovi te pozicija NATO-a u kontekstu opće saradnje Evrope i SAD. 

Podrška susjedima 

Ovom značajnom skupu prisustvovao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ali je to prošlo skoro pa nezapaženo. Obeshrabrujuće je da u vrijeme kada BiH teškom mukom krči put ka Evropskoj uniji i još nije dobila ni aktivaciju Akcionog plana (MAP) za članstvo u NATO-u, predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije na konferenciji u Minhenu uspio ostvariti nikakav kontakt s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je jedan od inicijatora novog pristupa prema BiH ka ispunjenju uvjeta za članstvo u EU, niti s američkim zvaničnicima.

Ova je činjenica još više zabrinjavajuća ako se posmatra u kontekstu prilike koju su dobili  predstavnici susjednih zemalja da sa zvaničnicima najutjecajnijih zemalja Evrope i svijeta razmijene mišljenja i razgovaraju o aktuelnim temama. 

Tako se predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao i s kancelarkom Merkel i s potpredsjednikom SAD Majklom Pensom (Michael Pence). Merkel je u razgovoru s crnogorskim premijerom, između ostalog, ukazala na ozbiljnost trenutne situacije na zapadnom Balkanu, dok je Marković na sastanku s Pensom dobio uvjerenja u prijateljstvo Sjedinjenih Američkih Država prema Crnoj Gori. 

markovic-i-hefner

Marković s pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Džonom Hefnerom

Premijer Marković sastao se i s pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Džonom Hefnerom (John),od kojeg je dobio obećanje da SAD nastavljaju razvijati strateško partnerstvo s Crnom Gorom te da Stejt dipartment snažno podržava članstvo Crne Gore u NATO-u.

Potpuni fijasko 

S američkim potpredsjednikom Majkom Pensom  razgovarala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je imala bilateralne susrete s još deset predsjednika država te s nekoliko američkih kongresmena, među kojima su Džon Mekejn (John  McCain) i Lindsijem Grejemom (Lindsey Graham). Hrvatska predsjednica održala je bilateralni sastanak  i s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Segejom Lavrovom.

grabar-kitarovic-s-americkim-senatorima

Grabar-Kitarović s američkim kongresmenima Mekejnom i Grejemom

Stoga, ako se Zvizdićevo učešće i njegovi susreti sa zvaničnicima minhenske konferencije uporede s onima koje su imali predstavnici nama susjednih zemalja te imajući u vidu koliko je za BiH, naročito u trenutku kada je potresa vjerovatno najžešća politička kriza od Dejtonskog sporazuma do danas, važna podrška i Njemačke i SAD, onda se ono, nažalost, može nazvati pravim fijaskom. 

Usputni susreti  

Osim usputnih susreta s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federikom Mogerini (Federica Mogherini), zatim komesarom Evropske komisije za proširenje i politiku susjedstva Johanesom Hanom (Johannes Hahn), koji su istovjetne kurtoazne susrete imali i s ostalim učesnicima samita, Zvizdić se na marginama konferencije sastao još sa šefovima diplomatija Slovačke i Norveške Miroslavom Lajčakom i Borgeom Brendeom.