VIJESTI

GV Bihać: Odbijena inicijativa o smanjenju primanja vijećnicima kojom bi se uštedilo pola miliona KM

Građani mogu biti razočarani

Redakcija

20.2.2017

Predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa striktno se pridržava poslovničkih odredbi kada je potrebno oduzeti riječ kolegama u GV-u, ukoliko diskutuju nekoliko sekundi duže od predviđenog, ali kada je riječ o ličnim finansijskim sredstvima Poslovnik tumači kako mu "paše".

Nažalost, današnji stav političkih stranaka koje participiraju u Vijeću i više je nego razočaravajući za građane, a pojedini klubovi političkih subjekata javno su se odrekli primanja koja nisu vezana za lične prihode, što je u ovom momentu više nego populistički.

Čak je stav jednog od klubova u GV-u da su trenutna primanja vijećnika niska. Aludirajući na to, vijećnik SBB-a Dinko Bećirspahić vidno je razočaran glasanjem kolega vijećnika kazao kako će podnijeti istu inicijativu, ali ovog puta da se povećaju primanja vijećnika za 40 posto, s obzirom na to da je pojedincima i ovo što sad imaju malo.

Napomenimo da su protiv ove inicijative bili i vijećnici iz Kluba SDA, koji nisu podržali smanjenje ličnih primanja. Ono što je dodatno razočaravajuće da su je zajedno sa kolegama iz Klubova GS, SDP, ASDA i DF odbili bez ijedne diskusije ili argumenta. Tu se priča o iskrenosti i uštedama završava.

Za ovu inicijativu je glasao samo predlagač Dinko Bećirspahić.