BIZNIS

Švedski ambasador u BiH i direktor FIPA-e razgovarali o investicijama

Gordan Milinić sastao se sa Andersom Hagelbergaom

Fena

20.2.2017

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić  posjetio je  švedskog ambasadora  u BiH Andersa Hagelbergau, na ambasadorov poziv, radi dogovora o daljnjem radu na povećanju priliva švedskih investicija u BiH.

Ambasador je rekao da je Balkan sve interesantnije područje za švedske privrednike, pa je dogovoreno  da Ambasada informiše švedsko ministarstvo inostranih poslova, privrednu komoru i udruženja preduzetnika o mogućnostima investiranja u Bosnu i Hercegovinu, "Invest in BiH" kampanji, te o uspješnim pričama investitora u BiH.

Glavni pravci aktivnosti bit će podrška investicijama bh. dijaspore iz Švedske  u BiH i usmjeravanje velikih švedskih multinacionalnih kompanija prema  Bosni i Hercegovini. Također će biti posvećena pažnja i  švedskim kompanijama koje već posluju u BiH, ali su prestale dalje investirati.

Kao najperspektivnija privredna grana za investiranje u budućnosti izdvojena je proizvodnja autodijelova za kamione i putničke automobile, saopćeno je iz FIPA-e.