GLOBUS

U New Yorku umro Vitalij Čurkin, čovjek koji je stavio veto na Rezoluciju o Srebrenici

Samo dan prije svog 65. rođendana

(A. S.)

20.2.2017

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin umro je danas u New Yorku u 64. godini, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. 

Čurkin je našoj javnosti poznat kao stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama, koji je 8. jula 2015. godine uložio veto na Britansku rezoluciju o Srebrenici. 

U ovom trenutku kada je ova rezolucija stavljana na glasanje, Čurkin je stavio veto i Britanska rezolucija nije usvojena!

Tog 8. jula 2015. godine u New Yorku počela je sjednica Vijeća sigurnosti o rezoluciji u Srebrenici, koja je prethodno odgađana zbog veta koji je najavila Rusija, a Kina je insistirala na postizanju konsenzusa.

curkin-veto

Trenutak kada je 8. jula 2015. godine Čurkin stavio veto na Britansku rezoluciju u Srebrenici

Na početku zasedanja, brifing je održao Jan Eliason, tadašnji zamjenik šefa UN-a, koji je pričao o događajima u Srebrenici, i koji je konstatirao da Vijeće mora da razmisli šta je neophodno učiniti kako se ovaj genocid ne bi ponovio.

Nakon toga, putem video link iz Geneve se obratio i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava, čiji je govor bio posvećen pitanjima:

- Kako smo mi iz UN mogli da dozvolimo da se to dogodi?, Gdje su zakazale diplomatske aktivnosti?, Da li je UN ispunio svoju misiju?”.

– Srebrenica je katastrofa koju je doživio narod u Bosni i Hercegovini, ali je katastrofa i Ujedinjenih nacija – zaključio je princ Zeid.

Ambasadori zemalja članica VS UN-a počeli su da se izjašnjavaju o Britanskoj rezoluciji.

Na samom početku, upravo Čurin je poručio da se Britanska rezolucija ne stavlja na glasanje, jer će Rusija glasati protiv. Uložio je veto i nije došlo do glasanja, a američka ambasadorka Samantha Power ruski veto nazvala "novom mrljom na reputaciji Vijeća sigurnosti".

Čurkin je umro samo dan prije svog 65. rođendana, prenosi BBC.