REGION

Strasbourg: Nova odluka suda za ubistvo zločinca Arkana

Evropski sud za ljudska prava odlučio

Redakcija

20.2.2017

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučio je da Dobrosav Gavrić, koji je u Beogradu pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva zločinca Željka Ražnatovića Arkana 2000. godine, ima pravo na ponovljeno suđenje kada bude došao u Srbiju.

Gavrić je u višegodišnjem bjekstvu od pravosudnih organa Srbije i nalazi se u Južnoafričkoj Republici koja ne odgovara na molbe Srbije za njegovo izručenje.

Gavrićev branilac, Veljko Delibašić, u izjavi za Tanjug kaže da je sud u Strasbourgu zaključio da Gavrić ima pravo na ponavljanje suđenja u Srbiji.

– Evropski sud za ljudska prava se nije upuštao u meritum (suštinu stvari) predstavke koju smo mu podnijeli zbog povrede prava na pravično suđenje Gavriću - rekao je Delibašić.

Prema njegovim riječima, sud je procesno odlučio da mu se suđenje ponovi kada bude došao u Srbiju.

On je naglasio da se ova odluka odnosi samo na Gavrića, a ne i na ostale osuđene u tom slučaju.

Advokat je ukazao da se Gavrić za sada neće vraćati u Srbiju jer smatra da mu je ugrožena sigurnost, ali da će odluka Evropskog suda biti aktivirana ako se nekad vrati u Srbiju.

Gavrić je 2006. godine osuđen na 35 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva Ražnatovića 15. januara 2000. u holu beogradskog hotela “Interkontinental”.

Pored njega na po 30 godina zatvora osuđeni su i Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi. Ðuričić je i dalje u bjekstvu, a u zatvoru je samo Nikolić.

Gavrić i Nikolić su uredno dolazili na suđenja sve do dana izricanja (druge prvostepene) presude Okružnog suda u Beogradu, kada su osuđeni na pomenute kazne i kada im je određen pritvor.

Nakon toga gubi im se trag. Gavrić je međutim uhapšen u 21. marta 2011. u Južnoj Africi kada je ranjavan u lokalnom mafijaškom obračunu, a tokom hospitalizacije utvrđen je njegov identitet.

Srpsko Ministarstvo pravde je tražilo izručenje i pisalo urgencije, ali odgovor na molbu još nije stigao, a Gavrić je, prema pisanju tamošnjih medija, odbijen za azil i status izbeglice u Južnoj Africi.

Arkan, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992do 1995, ubijen je 15. januara 2000. u holu beogradskog hotela "Interkontinental".

Pored Arkana, u “Interkontinentalu” su ubijeni i njegovi prijatelji Milenko Mandić Manda i Dragan Garić Garo, bivši radnik saveznog MUP-a.