TUZLANSKI KANTON

Potpisan kolektivni ugovor u oblasti zdravstva na području TK

Potpis na dokument stavili predstavnici Vlade TK i Nezavisnog strukovnog sindikata

M. Mu.

20.2.2017

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu potpisali su danas kolektivni ugovor u oblasti zdravstva na području TK.

Riječ je o kolektivnom ugovoru koji će po prvi put izjednačiti satnicu svim zdravstvenim radnicima na nivou TK i ona će ubuduće iznositi 2,31 KM.

Ugovor će povećati i broj radnih sati sa dosadašnjih 37,5 na 40 sati po sedmici.

- Naglasit ću da je najveća zdravstvena ustanova na području Kantona, Univerzitetsko-klinički centar Tuzla sve ove godine poslovala sa satnicom 2,05 KM. Bilo je tu dosta nepravilnosti jer su pojedine zdravstvene ustanove, s obzirom na to da nisu imale fiksnu satnicu, eksperimentisale na jedan način, tako da je bila velika razilka između satnice u UKC-u i npr. nekog Doma zdravlja, što je naše zdravstvene radnike dovodilo u jedan neravnomjeran položaj - poručio je ministar zdravstva u Vladi TK Bahrudin Hadžiefendić.

Prema riječima dr. Adise Fakić, predsjednice Kantonalne organizacije nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, Vlada TK i nadležno ministarstvo imali su razumijevanja prema zdravstvenim radnicima.