REPUBLIKA SRPSKA

Čak hiljadu lovaca nije uspjelo odstrijeliti nijednog od 23 vuka

Na Ozrenu održani 17. tradicionalni lovno-turistički susreti

H. ČALIĆ

20.2.2017

Kiša, jak vjetar, magla i snijeg nisu omeli 17. tradicionalne susrete lovaca “Vučiji dani na Ozrenu”, najveću lovno-turističku manifestaciju u BiH, koju je i ovog puta usješno organiziralo Lovačko udruženje “Fazan” iz Doboja. Kako je za “Dnevni avaz” kazao predsjednik ovog udruženja Vedran Božičković, uvjeti za lov su bili izuzetno loši, ali je odziv lovaca bio iznad svih očkivanja, na susrete je došlo više od 1.000 lovaca.

Osam pravaca 

Nakon što su dobili potrebne upute, lovci podijeljeni u 16 grupa uputili su se u subotu u osam na planinu Ozren. Lov je počeo u 11 sati i trajao do 14 sati. S terena su stizale vijesti da niko od tolikih lovaca nije uspio odstrijeliti nijednog vuka. 

Najveću šansu da se okiti trofejem imao je lovac Radovan Cvijanović iz Doboja, koji je u jednom trenutku na nišanu imao četiri vuka, koji su uočili opasnost i pobjegli velikom brzinom. Umjesto toga, 25- godišnji lovac iz Paklenice Nikola Ilić odstrijelio je lisicu.

ilic-odstrijelio-lisicu

Mladi lovac Nikola Ilić odstrijelio lisicu

- Na Ozrenu su registrirana 23 vuka koji pričinjavaju štete plemenitoj divljači, a opasnost su i za stoku u selima Ozrena. Planirali smo odstrijeliti tri vuka, ali nismo nijednog, jer nam uvjeti nisu išli naruku. Važno je da je sve prošlo u najboljem redu - kazao je Božičković.

Veliki izazov

lovci-srndac

Lovci LD “Srndać” iz Gračanice na Ozrenu 

Na obroncima Okolišta, gdje je bilo zborno mjesto lovaca ,ekipa “Dnevnog avaza” susrela je grupu od 32 lovca iz Lovačkog društva “Srndać” iz Gračanice. Sadmir Avdić na ovu lovnu manifestaciju dolazi četiri godine uzastopno i ističe kako je ići u lov na vuka za svakog lovca veliki izazov, koji najteruje adrenalin.

Lijepa tradicija

- Ovo je lijepa tradicija, da se na jednom mjestu okupe lovci iz Italije, Slovenije, Austrije, Švicarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore... Posebno mi je drago da su došli i lovci iz svih krajeva BiH, od Bihaća do Brčkog, a posebno lovci iz lovačkih sekcija obližnjih gradova Doboj-Istoka, Modriče, Bosanskog Broda, Gračanice, Gradačca… - kazao je Božičković