BIH

Ako gospodin Izetbegović želi da ima krizu, imat će je

Savez za promjene o posljedicama revizije presude

S. D.

20.2.2017

Predsjednik SDS-a, Vukota Govederica, kazao je nakon sastanka predstavnika Saveza za promjene u organima vlasti da je na sastanku doneseno nekoliko zaključaka.

Jedan od njih jeste da Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, sazove vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH.

- To znači da se nadamo da će ostala dva člana Predsjedništva iskoristiti priliku i odazvati se i pokušati da se ustavna kriza, koja je i kreirana u Predsjedništvu, riješi to dijalogom i razgovorom. Ukoliko dođe do pokretanja revizije presude, od strane Softića, što je nezakonito i neustavno, tad moraju da znaju da vlast koju kreiramo na nivou BiH, više neće imati skupštinske većine - kazao je Govedarica i nastavio: 

dsc0439

Govedarica pozvao Ivanića da sazove vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH

- Sve što je neustavno i iskoristit ćemo za prijave ne samo neovlaštenog agenta već i svim podrskačima. To je jedna od krivičnih prijava, Mirsada Čolaković, ambasadorica u Hagu. Što se tiče same posebne sjednice NSRS-a, smatramo da bi tu sjednicu trebao inicirati Dodik i da bi ta sjednica trebala biti održana ne sutra već u skorije vrijeme. Ako dođe do sjednice Predsjedništva BiH, da bi poslije toga NSRS mogla da održi posebnu sjednicu u BiH. Smatramo da Ivanić ukoliko sazove vanrednu sjednicu Predsjedništva, treba sečekati i vidjeti epilog sjednice - kazao je Govederica.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kazao je da je obavljen razgovor s Ćubrilovićem, vezano za sjednicu NSRS-a.

dsc0425

Branislav Borenović: Srbi moraju biti pametni

- Očekujemo da u ovom momentu, pored toga da Srbi moraju biti pametni, da ne istrčavamo pred rudu i da posljednju sjednicu NSRS-a održimo kada budemo znali mnogo više činjenica od vremena koje slijedi - kazao je Borenović.

Dragan Čavić kazao je da osim što se djeluje vaninstitucionalno, djeluje se i vanustavno. 

- Isključivi krivac će biti gospodin Izetbegović koji će dovesti BiH da imamo tehnički mandat i isključivu odgovornost snosi Bakir Izetbegović. Ići ćemo sa snažnim, odlučnim mjerama u narednom periodu. Krivičnu odgovornost pojedinaca u ovom momentu. Idemo na posebnu sjednicu NSRS-a sa svim činjenicama koje su potrebne, da zauzmemo zajedničke stavove da očekujemo potpuno jasno definirano. Nema potrebe da iko zloupotrebljava institucije BiH zarad svojih političkih interesa. Svi se moraju ponašati u skladu s Dejtonom i da se u insituticijama bore za svoje stavove i mišljenje - kazao je Čavić.

On je ponovio da ukoliko dođe do revizije presude neće biti skupštinske većine u Parlamentu BiH.

- Nemoguće je raditi s čovjekom destrukcija. Kome trebe revizija za stvar presuđene prije deset godina i koji svoje frustracije najavljuju bez straha od posljedica. Ako gospodin Izetbegović želi da ima krizu, imat će je - kazao je Čavić.