ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Radnici zeničke "Željezare" na pregovorima u Vladi FBiH

Zbog brojnih problema

Mi. K. - E. Ma.

20.2.2017

Oko 250 radnika zeničke "Željezare" okupilo se ispred sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu. 

Kako javlja reporter Avaz.ba, oni su u potpunosti blokirali saobraćaj u sarajevskoj Alipašinoj ulici, a od nadležnih traže da riješe probleme ove firme, za šta su se obavezali ranijim ugovorima.

Predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH kazao je danas ispred Vlade FBiH kako je u proteklih skoro godinu i pol održano 13 sastanaka sa Vladom.

- Osobe koje su pregovarale sa nama ostali su gluhi na naše zahtjeve. Nismo planirali blokirati cestu, ali ipak je do toga došlo. Ovi ovdje ljudi neće otići odavde, čekamo Fadila Novalića sa Poreznom upravo da se konačno riješi pitanje radnika Željezare Zenica - rekao je Melez.

(Video: F. Fočo)

Okupljeni radnici uzvikuju lopovi, lopovi i traže da se, kako je i dogovoreno ranije, obezbijede finansijska sredstva za likvidnost Društva i uz odgovarajuću odluku, skine hipoteka Poreske uprave sa nekoliko objekata u vlasništvu "Željezare", uključujući i hotel "Internacional", čime bi bila obezbijeđena prodaja te imovine u maloj privatizaciji.

Kako bi se pokušali riješiti problemi ovih radnika, Marinko Bošnjak, zamjenik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, primio je na pregovore predstavnike radnika.

(Video: F. Fočo)

 

(Video: A. Misimović)