VIJESTI

Crnadak odgovorio Izetbegoviću: Ambasadorica Čolaković mora postupiti po mojoj naredbi

Ministar vanjskih poslova se oglasio

Redakcija

20.2.2017

Ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, saopćenjem za javnost odgovorio je članu Predsjedništva BiH, Bakiru Izetbegoviću.

Naime, nakon što je Izetbegović u pismo upozorio Crnadaka da nema ovlasti da vrši korespodenciju s Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Crnadak je danas naglasio u saopćenju svoje ovlasti.

- Gospodine Izetbegoviću, obavještavam vas da u skladu s važećim zakonodavstvom BiH, ja kao ministar vanjskih poslova BiH imam ovlasti za saradnju s Međunarodnim organizacijama, ali i s drugim tijelima i međunarodnim institucijama. Pošto je Međunarodni sud u Hagu jedno od šest glavnih tijela Ujedinjenih nacija, korespondencija s ovim tijelom je u mojoj nadležnosti - navodi se u saopćenju.

Crnadak je optužio Izetbegovića da vrši pritisak i podstrekivanje za "nezakonito" djelovanje ambasadorice U Hagu.

- Upozoravam vas da biste insistiranjem na vašoj instrukciji kompletnu diplomatsku mrežu u BiH doveli u blokadu, a većina međunarodnih aktivnosti BiH bila bi paralizovana. Nadajući se još uvijek da se ne radi o diskriminatorskom odnosu prema meni kao predstavniku Republike Srpske, predlažem da sagledate činjenice i povučete svoju instrukciju ambasadorici u Hagu -  stoji u pismu Igora Crnadka upućenom Izetbegoviću.

Podsjećamo, Igor Crnadak je poslao instrukciju ambasadorici BiH u Holandiji, Mirsadi Čolaković, da uruči njegovo pismo Međunarodnog suda u Hagu, u kojem se navodi da zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije nije odluka države, već jednog njenog dijela.