SREDNJOBOSANSKI KANTON

Vraćen mali dio kolekcije, trenutno imaju 700 dokumenata i fotografija

Muzej AVNOJ-a, mjesto gdje je vrijeme stalo

Autor:E.Crnkić

20.2.2017

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a jedan je od malobrojnih muzeja u Evropi posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi. Osnovan je 1953. godine kao centralna jugoslavenska institucija memorijalnog tipa.

Izložbeni prostor podijeljen je na četiri muzejske stanice, a to su arhiva, videoteka, biblioteka i hemeroteka, koji se trenutno popunjavaju. Arhiva trenutno sadrži više od 700 digitaliziranih dokumenata i fotografija. 

Zbirka zlatnika

Muzejska postavka, pored originalne Titove fotelje, ima još dvije fotelje i stolicu s Drugog zasjedanja AVNOJ-a, a sadrži i portrete slikara Đorđa Andrejevića Kuna i Božidara Jakca.

Za vrijeme rata, zgrada Muzeja bila je znatno oštećena, a muzejska građa opljačkana. 

- Prije smo imali više od 10.000 knjiga, 800 umjetničkih radova, skoro 100 filmova, kolekciju trofejnog oružja te unikatnu zbirku zlatnika i srebrenjaka. Uspjeli smo vratiti samo jedan mali dio ukupne kolekcije - kazala je direktorica Muzeja AVNOJ-a Emsada Leko.

muzej-fotelje

Pored originalne Titove fotelje, imaju još dvije fotelje i stolicu s Drugog zasjedanja AVNOJ-a 

U aprilu prošle godine, jedan Beograđanin vratio je Ambasadi BiH u Srbiji 44 slike Božidara Jakca sa žigom Muzeja AVNOJ-a iz Jajca, koje su nestale tokom rata.

- Djela su nestala tokom rata, a sada dvije zemlje rade na njihovom povratku. Nemamo podatke o proceduri vraćanja slika. Šta će se dalje dešavati s djelima vrsnog umjetnika, ostaje da saznamo u narednom period - ističe ona.

 Turistička atrakcija

Ova kulturna institucija finansira se iz općinskog budžeta, a 20 posto prihoda imaju od prodaje ulaznica. Posjeta se ne može porediti sa prijeratnom, kada je dolazilo i do 180.000 posjetilaca godišnje.

- Jajce je postalo atraktivna turistička destinacija kako za školske ekskurzije, tako i za turiste iz svih republika bivše Jugoslavije. Muzej godišnje posjeti skoro 20.000 gostiju. Na obilježavanju 29. novembara prošle godine imali smo više 2.500 turista - govori nam Leko.

 Cijena ulaza u Muzej 2 KM

Muzej AVNOJ-a jedan je od 29 nacionalnih spomenika srednjovjekovnog grada. Da biste pogledali postavku, dokumente, novinske članke iz doba stvaranja bivše SFRJ, fotografije i drugo, trebate izdvojiti svega dvije KM, dok marku plaćaju srednjoškolci i penzioneri te pola marke osnovci. Pored Muzeja nalazi se parna lokomotiva, još jedan nacionalni spomenik, a kojom su dovoženi vijećnici iz Slovenije i Hrvatske na zasjedanje.