VIJESTI

Odbrana Novaka Đukića tražit će obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija"

U Tuzli 25. maja 1995. ubijeno 71 ljudi

Srna/Redakcija

20.2.2017

Odbrana generala Vojske RS-a Novaka Đukića zatražit će od Suda BiH obnovu postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" zbog novih dokaza do kojih je došla, najavio je njegov advokat Milorad Ivošević.

On je istakao da odbrana posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetera, a da su nove činjenice utvrđene vještačenjima stručnjaka iz bivše Jugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a.

Sud BiH osudio je Đukića na 20 godina zatvora proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" vojske RS-a, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Za masakr na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine, u kojem je ubijena 71 osoba, Sud BiH je Đukića najprije osudio na 25, a potom pravomoćno i na 20 godina zatvora. U međuvremenu, čekajući na izvršenje presude, Đukić je prebjegao u Beograd.

BiH je u oktobru 2015. godine Srbiji uputila zamolnicu za priznanje i izvršenje presude da bi Đukić kaznu izdržavao u Srbiji.

Sjednice Višeg suda u Beogradu u postupku povodom priznanja presude više puta su odgađane zbog Đukićevog lošeg zdravstvenog stanja.