GLOBUS

Mattis: Sjedinjene Države neće zaplijeniti iračku naftu

Trumpova ideja uznemnirila iračke čelnike

Fena

20.2.2017

Američki ministar odbrane Jim Mattis izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države ne namjeravaju zaplijeniti iračku naftu, odmičući se od ideje koju je predložio predsjednik Donald Trump i koja je uznemirila iračke čelnike.

Mattis je doputovao u nenajavljenu posjetu Iraku, dok borba na protjerivanju militanata Islamske države iz zapadnog dijela Mosula ulazi u drugi dan a Pentagon razmatra načine da ubrza kampanju protiv Islamske države u  Iraku i u Siriji.

Ti napori zakomplicirani su Trumpovom prijetnjom zaplijene nafte i njegovim uvrštavanjem Iraka u zabranu ulaska u SAD , što su dva poteza koja su ujedinila zemlju protiv SAD-a i nagnala su poslanike da zatraže od premijera Haidera al-Abadija da reducira saradnju s Washingtonom.

- Mislim da smo svi mi koji smo u ovoj prostoriji, svi mi u Americi generalno, platili za gas i naftu koje koristimo, i siguran sam da ćemo tako nastaviti i u budućnosti. Mi nismo ovdje kako bismo oteli bilo čiju naftu  - izjavio je Mattis novinarima koji putuju s njim.

Njegove izjave mogle bi pružiti izvjesno olakšanje za Iračane. Napetosti su, međutim, došle u kritičnom momentu u ratu protiv Islamske države, dok su dvije ključne bitke u toku - borba za kontrolu nad zapadnim Mosulom i pokretanje kampanje u Siriji u cilju protjerivanja tzv. Islamske države iz Raqqe, prijestonice njenog samoproglašenog  kalifata.

Više od 5.100 američkih vojnika nalazi se u Iraku, a petstotinjak ih je u Siriji, prenosi Associated Press.